Speelschema: Dag des oordeels voor natuurherstelwet

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

2 min. leestijd

Europarlementariërs maken of kraken vandaag de natuurherstelwet. In Vilnius vindt vandaag dag twee van de NAVO-top plaats.

Natuurherstelwet

Het is zover: vandaag stemt het voltallige Europees Parlement over Frans Timmermans’ controversiële natuurherstelwet. De stemming in Straatsburg belooft erg spannend te worden. Een eerdere stemming in de milieucommissie leidde na enkele tactische vervangingen nog tot een impasse.

Timmermans’ partijgenoot Mohammed Chahim (PvdA) lijkt er vertrouwen in te hebben: “We zijn heel optimistisch over vandaag. In de plenaire stemming kan Manfred Weber (red. leider van de Europese christendemocraten) zijn leden niet vervangen. 80 procent van de natuur in Europa bevindt zich in zeer slechte staat. We hebben deze wet nodig om de natuur te laten herstellen.”

NAVO-top

Zonder harde beloftes over Oekraïens NAVO-lidmaatschap, bleef Zelenski liever thuis. Maar nadat de Amerikaanse veiligheidsadviseur Jake Sullivan gisteren gezegd heeft dat de NAVO-leiders het licht mogelijk op groen zullen zetten, liet de Oekraïense president weten dat hij vandaag toch naar Litouwen gaat.

Het blijft nog wel koffiedik kijken wat het concrete tijdspad voor lidmaatschap zal zijn dat de leiders – waaronder demissionair premier Rutte – aan Oekraïne voor gaan leggen. Gisteren reageerde Zelenski nog per Tweet dat hij te vage beloftes zal aankaarten.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie