Speelschema: coronaherstelfonds, renteverhoging en bezoek

2 min. leestijd
(Bron foto: Europese Commissie)

Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen bezoekt Rotterdam, de Europese Centrale bank gaat de rente verhogen, Rob Jetten is in Groningen, Frans Timmermans in Den Haag.

Herstel- en Veerkrachtplan

Ursula von der Leyen brengt vandaag een bezoek aan de Rotterdamse haven. De voorzitter van de Europese Commissie beoordeelt het door Nederland ingediende Herstel- en Veerkrachtplan, waarin de miljarden uit het Europese coronaherstelfonds verdeeld worden. Dat deed Nederland als laatste Europese land. Een oordeel volgt dus vandaag.

In het herstelfonds is 4.7 miljard euro voor Nederland gereserveerd. Dat geld komt beschikbaar als het plan door Von der Leyen wordt goedgekeurd. Dat ze het oordeel van de Europese Commissie fysiek aan Nederland presenteert is overigens niet uniek: Von der Leyen overhandigt het oordeel altijd persoonlijk.

Het bezoek van Von der Leyen wordt gecombineerd met presentaties over duurzame mobiliteit, de energietransitie in de binnenvaart en geplande investeringen met het geld uit het coronaherstelfonds. 

Vergadering Europese Centrale Bank

Ook staat er een vergadering van de Europese Centrale Bank op de planning vandaag. Het Financiële Dagblad schreef gisteren al dat er een forse renteverhoging aanstaande is: de vraag is of het 0,50 of 0,75 procentpunt wordt. Analisten gaan ervan uit dat de rente met 0,75 procentpunt omhoog gaat. Dat zou de grootste rentestijging in twintig jaar betekenen en daarmee de grootste sinds de invoering van de euro.

Deze berichtgeving volgt op de historisch hoge inflatie in de maand augustus. In Nederland bedroeg die maar liefst 12 procent, de hoogste inflatie sinds de Tweede Wereldoorlog.

Jetten en Timmermans

Minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten opent vandaag het studiejaar van de Hanzehogeschool in Groningen. Hij is gastspreker. Jetten maakte gisteren bekend vrijdag waarschijnlijk niet naar een spoedoverleg over de crisis op de Europese energiemarkt in Brussel te gaan.

En Eurocommissaris voor Klimaat Frans Timmermans brengt vandaag een bezoek aan de Tweede Kamer. 

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie