Speelschema | christenvervolging, Spaanse talen en landbouwministers

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Na een drukke week in Straatsburg is iedereen weer terug in Brussel. Het is ook de eerste dag van de Europese week van de mobiliteit, een campagne van de Europese Commissie om mensen meer bewust te maken van duurzaam reizen. Pak de fiets, loop of neem het openbaar vervoer, raadt de Commissie aan. Steden in heel Europa organiseren mobiliteitsevenementen en in Brussel was er gisteren al een autoloze zondag.

Christenvervolging

Verder organiseert SGP-Europarlementariër Bert-Jan Ruissen een expositie en een conferentie over de vervolging van christenen in Afrika. Per jaar worden in Afrika duizenden christenen gedood door terreurorganisaties als Boko Haram en IS, zegt Ruissen.

De expositie bestaat uit foto’s van afschuwwekkende martelingen en persoonlijke verhalen. De centrale vraag op de conferentie is hoe de EU kan opkomen voor onderdrukte christenen.

Catalaans

De groenen organiseren later vandaag een persconferentie over de Spaanse wens om het Catalaans, Baskisch en Galicisch officiële EU-talen te maken. Dat zou betekenen dat alle documenten en debatten ook naar die talen vertaald en vertolkt moeten worden. Spanje is nu voorzitter van de EU en zette het verzoek op de agenda.

Nederland vindt het niet per definitie een slecht idee. Het kabinet hecht grote waarde aan regiotalen, sprak het onlangs nog uit. Toch moet Spanje van het kabinet pas op de plaats maken. Alles naar drie extra talen vertalen kost geld. Eerst moet duidelijk zijn wat het kostenplaatje is, vindt Nederland.

Landbouwministers

En vandaag komen de Europese ministers van landbouw en visserij bijeen. Een van de onderwerpen op de agenda is een Commissievoorstel over het monitoren van de gezondheid van de bodem. De ministers buigen zich verder over de toekomst van de plattelandsgebieden in Europa ter voorbereiding op een grote conferentie in Spanje.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie