De EU-ministers die de industrie in hun portefeuille hebben zijn vandaag in Brussel, Eurocommissaris van Klimaat Frans Timmermans krijgt een oud-premier op bezoek en minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra verplaatst zich noordwaarts.
Chips en vlaai in Brussel
Er is veel om te doen in Brussel: de EU wil al langer zelf meer chips produceren. Chips zijn essentieel voor enorm veel digitale en technologische producten, zoals auto’s, huishoudelijke apparaten en computers. De EU-ministers nemen een standpunt in over een wetsvoorstel van de Europese Commissie, de zogeheten Europese Chipswet.
De ministers praten ook over ook de Europese bescherming van bijvoorbeeld streekproducten, zoals Italiaanse serranoham of de Limburgse vlaai. Als zulke producten de status van een Beschermde Geografische Aanduiding (BGA) krijgen, moeten ze aan strengere voorwaarden voldoen. Vandaag bespreken de ministers of dat ook mogelijk is voor ambachtelijke en industriële producten, zoals juwelen, textiel, glas of porselein.
Om de hoek op bezoek
Eurocommissaris van Klimaat Frans Timmermans krijgt de Nederlandse oud-premier Jan Peter Balkenende op bezoek. Balkenende was premier van Nederland van 2002 tot en met 2010. Sinds vorig jaar is hij partner hij Hague Corporate Affairs, een adviesbureau voor communicatie, publieke zaken en media met kantoren in Amsterdam, Den Haag, Brussel en Parijs. Het kantoor van Hague Corporate Affairs in Brussel ligt op slechts een steenworp afstand van de Europese Commissie. Balkenende hoeft dus niet al te lang in de lobby van de Europese Commissie op zijn landgenoot te wachten, maar kan eerst even langs bij zijn huidige collega’s.
Van Roemenië naar Polen
Minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra was de afgelopen dagen nog in de Roemeense hoofdstad Boekarest voor verschillende bijeenkomsten met de NAVO-lidstaten. Vandaag reist hij noordwaarts. In de Poolse hoofdstad Łodz neemt hij deel aan een vergadering van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). Dat is een samenwerkingsverband tussen 57 landen in Europa, Centraal-Azië en Noord-Amerika. De organisatie houdt zich bezig met verschillende veiligheidsvraagstukken, onder meer op het gebied van militair-, economisch-, en humanitair beleid.