Speelschema | Buitenlandministers bespreken oorlogen, Frontex oog in oog met onderzoeksjournalist

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

2 min. leestijd
(Bron foto: Frontex)

Op deze eerste dag van de week wordt in Brussel flink gedebatteerd. Zo komen de buitenlandministers samen om de grote oorlogsdossiers van het moment te bespreken, evenals de situatie in de Rode Zee. Verder zal de LIBE-commissie van het Europees Parlement kijken naar de situatie rondom de Europese grenswacht Frontex, nu steeds meer confronterende informatie over samenwerkingen met Libische milities naar buiten komt.

Buitenlandministers in Brussel

Vandaag komen de Europese ministers van Buitenlandse Zaken samen in de Raad. Op de agenda staan verschillende urgente mondiale kwesties. Vast nummer is ondertussen de Russische agressie tegen Oekraïne, waarbij ook de Oekraïense minister van Buitelandse Zaken Dmytro Kuleba online bij aanwezig is.

Er zal onder andere worden gesproken over het voortzetten van militaire en financiële steun. Naar aanleiding van de dood van Navalny, nu een maand geleden, wil Nederland ook graag dat de “sanctiedruk op Rusland wordt opgevoerd”, aldus Minister Bruins Slot. Ook de verslechterende situatie rondom mensenrechten in Belarus komt aan bod.

Het andere grote onderwerp is de situatie in het Midden-Oosten, waaronder de oorlog tussen Hamas en Israël. Nederland vindt dat er “veel te veel burgerslachtoffers” vallen in Gaza en wil zich inzetten voor meer humanitaire hulp aan de Palestijnen. Daarnaast zullen de ministers de onveilige situatie voor de scheepvaart in de Rode Zee bespreken.

Frontex-schandaal

Ook twee andere Nederlanders zijn vandaag in Brussel, op uitnodiging van het Europees Parlement: Hans Leijtens, voorman van Frontex en Klaas van Dijken, mede-oprichter van journalistiek platform Lighthouse Reports, zullen hier spreken over Frontex-operaties.

Frontex ligt al langer onder vuur vanwege de samenwerking met Libische milities en operaties in Griekenland. Van Dijken’s Lighthouse Reports ontdekte recent dat Frontex – gefinancierd door de EU – coördinaten van migrantenboten doorgeeft aan de Libische kustwacht. Deze gebruiken vervolgens veel geweld bij hun reddingsacties. Beide partijen zullen tijdens de vergadering hun kijk op de zaak geven.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie