Speelschema: Budgetten, energie en de NAVO

2 min. leestijd

Er wordt vandaag in Brussel veel gepraat over het geld waarover de bureaucratische kern van de EU beschikt. De EU-ministers voor Energie raken maar niet uitgepraat. Hetzelfde geldt voor de internationale ministers van Defensie die naar het NAVO-hoofdkwartier komen.

Jaarverslag EU-budget

De Europese Rekenkamer bespreekt het jaarlijkse rapport van de EU-begroting. Dat wordt morgen officieel gepubliceerd op de website van de Rekenkamer, maar vandaag krijgt de pers alvast het een en ander te horen. Voorzitter Tony Murphy zal de belangrijkste boodschappen van het jaarverslag van dit jaar presenteren en de gevolgen ervan voor de toekomst van de financiën van de EU toelichten.

Na afloop van die bijeenkomst spreekt Nederlands Rekenkamerlid Stef Blok de Nederlandse pers toe. Hij zal dan de kernboodschap uit het jaarverslag presenteren en bespreken wat de gevolgen zijn voor de toekomst van de EU-financiën in de specifieke context van Nederland.

Aan energiegesprekken geen gebrek

De EU-ministers voor Energie reizen opnieuw af naar de Tsjechische hoofdstad Praag voor een informele ontmoeting. De onderwerpen van gesprek zijn onder andere waterstof, de voorbereiding op de komende winter en een mogelijke herziening van de Europese elektriciteitsmarkt. De informele bijeenkomst duurt twee dagen.

NAVO

Het hoofdkwartier van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO) in Brussel stroomt vandaag vol met defensieministers van over de hele wereld. Minister van Defensie Kajsa Ollongren is erbij namens Nederland. In het bijzonder neemt ze deel aan een bijeenkomst van de ‘Ukraine Defense Contact Group.’ Die groep praat over mogelijke nieuwe en innovatieve manieren om het Oekraïense leger te steunen in de oorlog tegen Rusland.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie