Speelschema: Allerheiligen, Wopke in Abu Dhabi en paardenvlees

Het is herfstvakantie in België deze week. Op woensdag is het Allerheiligen en op donderdag Allerzielen. Beide feestdagen bij onze zuiderburen. De agenda van de Europese instellingen past zich aan: geen vergaderingen in Brussel. Dat betekent tijd voor vergaderingen elders.

2 min. leestijd
(Bron foto: Europees Parlement)

Zo is onze kersverse Eurocommissaris Wopke Hoekstra in Abu Dhabi om namens Europa de aankomende VN-klimaattop voor te bereiden. Hoe krijg je iedereen mee in de energietransitie? Dat bespreekt hij vandaag in de olierijke Verenigde Arabische Emiraten? Hoe krijg je iedereen mee in maatregelen die klimaatverandering moeten tegengaan en wie moet het betalen? Ook klimaatadaptatie, je aanpassen op overstromingen, hitte en ander extremer weer door klimaatverandering, staat op de agenda van Hoekstra. Daarover spreekt hij een aantal ministers uit Spanje, Chili, Zuid-Afrika en Australië.

NAVO-baas

Hoekstra’s collega, voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen, is van maandag tot en met woensdag in de landen van de Westelijke Balkan. Ze spreekt daar met regeringsleiders. Maandag bezoekt zij Noord-Macedonië en Kosovo. Op dinsdag is zij in Montenegro en Servië. Mark Rutte refereerde afgelopen weekend aan de zeer ernstige spanningen tussen Kosovo en Servië in het interview bij Spuigasten. Hij bekende aan journalist Ron Fresen interesse te hebben in de baan van secretaris-generaal van de NAVO. De Nederlander Jaap de Hoop Scheffer had deze Brusselse topbaan van 2004 tot 2009. Volgens Rutte bij Spuigasten zou het ook goed zijn als een vrouw op die plek komt. Zowel Rutte als Von der Leyen worden genoemd als kandidaat.

Paardenvlees

Aankomende week staan ook geen vergaderingen voor de Europarlementariërs gepland in Brussel. Daarom reizen ze af naar Washington DC, San Francisco en naar Mexico en Costa Rica. Daar zullen ze het hebben over handel, migratie en mobiliteit. 

De Partij voor de Dieren vraagt om opheldering aan de Europese Commissie over onveilig paardenvlees. Onveilig paardenvlees uit Uruguay, Argentinië en Brazilië zou mogelijk verkocht worden in de Europese Unie. “Uit EU-controles blijkt dat Zuid-Amerikaans paardenvlees met hormonen en verboden medicijnen niet traceerbaar is. Het kan in Nederland en andere EU-landen dus in de handel zijn. De Europese Commissie dient de import van paardenvlees uit Uruguay en Argentinië per direct te stoppen. In het belang van voedselveiligheid en dierenwelzijn,” zegt Europarlementariër Anja Hazekamp.

Praten in de Zwijger

Vanavond kan iedereen die, net als Eurocommissaris Hoekstra, over klimaatadaptatie wil praten om 20:00 uur terecht in Pakhuis de Zwijger. In Amsterdam staat de rol van steden in een circulair en klimaatadaptief Europa op de agenda. Je opgeven kan hier.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie