Speelschema: Alle ogen gericht op Russisch gas

2 min. leestijd
Symbolic image on the subject of natural gas delivery from Russia to Germany

Dé vraag van donderdag is of de Nord Stream pijpleiding, die Russisch gas van Rusland naar Duitsland exporteert, na onderhoud weer in gebruik wordt genomen. In Europa heerste de angst dat dit niet zou gebeuren, nadat Gazprom maandag aangaf gasleveranties niet meer te kunnen garanderen. Maar Persbureau Reuters meldde dinsdag, op basis van gesprekken met insiders, dat de gaslevering waarschijnlijk wel hervat wordt. Een meevaller, die wat meer ademruimte geeft na de aankondiging van de Europese Commissie dat alle 27 EU-lidstaten vijftien procent minder gas moeten gaan verbruiken.

Delegatie VS

Vandaag komt ook een delegatie van de commissie Economische en Monetaire Zaken (ECON) van het Europees Parlement terug op het Europese vasteland, na een reis naar Washington. Op de agenda de banden tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten in verband met de oorlog in Oekraïne. Men sprak over sancties tegen Rusland en ook de naderende economische tegenspoed op de wereldmarkt kwam aan bod. De Parlementaire delegatie moest het doen zonder Nederlandse deelname.

Rente

Het zijn spannende dagen voor de Europese Centrale Bank. Die komt naar verwachting vandaag met een concreet hulpplan voor eurolanden die gebukt gaan onder de snel stijgende rente. De centrale bankiers maken zich zorgen over de oplopende renteverschillen (de zogeheten spreads) tussen de noordelijke en zuidelijke landen. 

Met name in Zuid-Europese landen, zoals Italië en Griekenland, stijgt de rente een stuk sneller dan in andere eurolanden en dat zorgt voor problemen. Want deze landen hebben een hoge staatsschuld, en door de stijgende rente kost ze dat steeds meer geld. En dat is niet alleen voor die landen vervelend, men vreest ook dat dit een effect zou kunnen hebben op de stabiliteit van de euro.

Abonneer je op onze nieuwsbrief Economie en Financiën.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie