Speelschema | Algemene Politieke Beschouwingen, grondstoffen en begrotingsregels

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

2 min. leestijd

In Den Haag vinden vandaag de Algemene Politieke Beschouwingen plaats. Het Europees Parlement begint vandaag de onderhandelingen met de lidstaten over de ‘kritieke grondstoffenwet’ en organiseert een hoorzitting over de begrotingsregels.

Prinsjesdag

Traditiegetrouw vinden vandaag, de dag na Prinsjesdag, de Algemene Politieke Beschouwingen plaats in de Tweede Kamer. Alle fractieleiders gaan in debat over de begrotingsplannen van het kabinet. Bij Brusselse Nieuwe zullen we vooral met veel interesse bekijken wie de kritiek van de Raad van State meeneemt in zijn betoog.

De Raad van State benadrukte dat de begrotingen voor zowel 2023 en 2024 niet voldoen aan de Europese begrotingsregels (SGP). Omdat het de overheidsfinanciën vanaf 2024 nog verder ziet verslechteren, zien de economische analyses op middellange en lange termijn er ook niet rooskleurig uit.

Begrotingsregels

Over Europese begrotingsregels gesproken: in het Europees Parlement vindt vandaag een hoorzitting plaats over de Brusselse plannen om deze regels in een nieuw jasje te steken. Onder meer topeconoom Olivier Blanchard (voormalig IMF-hoofdeconoom) reist daarvoor af naar Brussel. “De Europese begrotingsregels zijn het fundament van een gezonde economie en zijn daarom van groot belang”, reageert CDA-Europarlementariër Esther De Lange.

Kritieke grondstoffen

Tegelijkertijd starten vandaag de onderhandelingen tussen de lidstaten en het Europees Parlement over de nieuwe ‘kritieke grondstoffenwet’. De wet moet ervoor zorgen dat de EU toegang heeft tot voldoende grondstoffen die van groot belang zijn voor de groene en digitale transitie. Denk bijvoorbeeld aan lithium voor batterijen. Daarvoor wil de wet korte metten maken met overtollige bureaucratie, innovatie promoten, mkb’ers ondersteunen en onderzoek subsidiëren. Vorige week stemde het Europees Parlement nog in Straatsburg over haar eigen standpunt tijdens die onderhandelingen.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie