Het speelschema: welke Nederlanders spelen in Europa?

2 min. leestijd

Veel sprekers

Maar liefst dertien sprekers komen vandaag langs in de Tweede Kamer over hun licht te laten schijnen over de relatie tussen de Europese Unie en de Afrikaanse Unie. Voorzitter Ursula von der Leyen wil de relaties tussen beide blokken verbeteren, ze maakte haar eerste dienstreis ook naar Ethiopië en heeft een plan gepresenteerd. Het gaat van vergroening, digitalisering tot werk, vrede en migratie.

Werkgevers komen langs uit Nederland, maar ook vakbonden uit Nigeria en andere landen. Ook worden wetenschappers uit Groningen, Wageningen en Leiden gehoord. Te volgen vanaf 13.00 via deze link. En wie goed voorbereid wil gaan luisteren hier meer achtergrond.

Kaag en Timmermans

Was minister Liesje Schreinemacher gisteren in Brussel om kennis te maken. Vandaag maakt Sigrid Kaag de nieuwe minister van Financiën in Brussel kennis (formeel dan) met Eurocommissaris Frans Timmermans. Het gaat over alle klimaatonderwerpen die van belang voor Nederland en de schatkist zijn. Ze spreekt ook nog met de Eurocommissaris die verantwoordelijk is voor de groene belastingregelingen (taxonomie) en de Ierse Mairead McGuinness.

De rechter spreekt

Kees Sterk, de Nederlandse rechter die als voorzitter van het Europese Netwerk voor de Raden voor de Rechtspraak zich grote zorgen maakt over de toestand in Hongarije gaat vandaag in gesprek met Volkskrant journalist Arnout le Clercq en Europarlementariër Tineke Strik (GroenLinks). Ze bespreken de komende verkiezingen en de kansen van oppositiekandidaat Péter Márki-Zay.

Het Europees Parlement heeft al weer bijna drie jaar geleden Hongarije sterk veroordeeld en de Europese Commissie opgeroepen om stappen te ondernemen. Tot op heden aarzelt de Commissie en ook huidig voorzitter Frankrijk wil pas na de verkiezingen van 3 april in actie komen. Aanmelden voor het debat kan hier. Het begint om 12.00 uur en is later ook terug te kijken.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie