Sophie in ‘t Veld (Volt): ‘Europese Commissie kan meer doen voor de rechtsstaat’

2 min. leestijd
(Bron foto: EP)

Gisteren presenteerde Europarlementariër Sophie in ’t Veld (Volt) het verslag van het Europees Parlement over het rechtsstaat-rapport van de Europese Commissie. In dat rapport beoordeelt de Commissie voor de vierde keer de rechtelijke macht, mediavrijheid en bestrijding van corruptie in de verschillende EU-lidstaten.

In het verslag van de Commissie valt te lezen dat Nederland goed scoort. Nederland staat op plek acht van de lijst van minst corrupte landen ter wereld. Denemarken voert de lijst aan. Wel hebben Nederlandse rechters en openbare aanklagers laten weten bezorgd te zijn over de hoge personeelstekorten en de hoge werkdruk als gevolg. Zij vrezen dat dit ten koste gaat van de kwaliteit van justitie. 

In ’t Veld zegt dat het in veel landen niet goed gaat met de rechtsstaat, met name in Hongarije, Polen, Griekenland en Malta, al ziet ze in Polen nu ook positieve ontwikkelingen, net als in Bulgarije en Slovenië.

In ’t Veld heeft kritiek op de aanpak van de huidige Europese Commissie. Ze vindt het zorgelijk dat Hongarije in aanmerking blijft komen voor EU-fondsen, ondanks de afbraak van de rechtsstaat. Ook vindt ze dat de Commissie te afhankelijk is van nationale autoriteiten voor de handhaving van die rechtsstaat. De Commissie zou ook vaker een zaak bij het Europees Hof in Luxemburg moeten starten als een lidstaat EU-wetgeving niet naleeft.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie