Slagboom tegen gouden paspoort

3 min. leestijd

De sleutel tot de gehele Europese Unie en diens interne markt komt in de vorm van een papieren boekje: het gouden paspoort. Dit document vormt al jaren een achterdeur voor niet-Europeanen met kwalijke bedoelingen. Toch blijven lidstaten de verblijfsvergunning verstrekken in ruil voor geld. Een toegangskaartje tot de Europese Unie waar verschillende veiligheidsrisico’s aan vastkleven. Europarlementslid Sophie in ’t Veld (D66) laat met een nieuw wetgevend rapport een slagboom vallen om dergelijke praktijken uit Europa te weren. 

Weg ermee

Een meerderheid van de parlementaire commissie Burgerlijke Vrijheden, Justitie en Binnenlandse Zaken heeft het initiatiefrapport van In het Veld erdoor gestemd. Het is een stem voor een strenge aanpak van gouden paspoorten en visa in de Europese Unie. 

Tot dusver gaven enkele EU-lidstaten niet-Europeanen het Europese staatsburgerschap voor flinke bedragen. Daar is veel vraag naar, want zo’n paspoort dat spreekwoordelijk met goud gekocht moet worden, geeft haast onbeperkte toegang tot de hele Europese Unie. 

Niet voor Jan met de pet

En dat kan gevaarlijk zijn. Zo kunnen criminelen dergelijke paspoorten gebruiken om in contact te komen met criminele netwerken of helpt het bij het witwassen van geld. Daarnaast contrasteert het verstrekken van het Europees staatsburgerschap in ruil voor een som geld met de schrijnende situatie van talloze asielzoekers in Europa die lange procedures moeten lopen. 

In ’t Veld stelt: “Gouden paspoorten en visa hebben maar één doel: het bieden van een achterdeur aan schimmige investeerders die via reguliere kanalen nooit binnen zouden komen.” De Europese Commissie is volgens In ’t Veld al jaren te laks in de aanpak van de lidstaten die de paspoorten verstrekken. 

Totaalverbod

“Die achterdeur wil het Europees Parlement nu dichtgooien, en dat is hoog tijd. Burgerschap is geen commercieel product.” Het Europees Parlement roept op tot een totaalverbod op gouden paspoorten in de Europese Unie. Of dat zal werken? “Ik verwacht dat de Commissie nu heel snel wetgeving voorstelt om gouden paspoorten te verbieden en hele strenge eisen oplegt voor het toekennen van gouden visa.”

Naast een totaalverbod op gouden paspoorten geeft het rapport ook richtlijnen voor een betere controle van gouden visa. Zo moeten er strenger gecontroleerd worden of de personen ook fysiek gebonden zijn aan het land waar ze het paspoort aanvragen. Tot slot moet er ook gekeken worden naar de tussenpersonen. 

De stemming in het Europees Parlement over het wetgevend rapport zal komende maand plaatsvinden. Daarna, indien het met een meerderheid wordt aangenomen, moet de Europese Commissie snel aan de slag met een Europees wetsvoorstel rond de kwestie.

 

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie