Gouden paspoort moet verboden worden

2 min. leestijd
Passport 2021 with a world map on the cover, travel concept

Europees Parlementslid Sophie in’t Veld (D66) wil strenge Europese wetten, zodat landen niet meer zomaar ‘Gouden Paspoorten’ kunnen uitreiken. Ze heeft een rapport geschreven waarin staat dat de regeling waarmee mensen van buiten de Europese Unie een paspoort kunnen kopen binnen enkele jaren moet worden verboden. Het rapport moet nog worden aangenomen door het Europees Parlement.

“Gouden paspoorten trekken foute figuren aan, met foute motieven”, aldus In ‘t Veld. Ze vreest dat de regeling criminaliteit in de hand werkt, omdat is gebleken dat vooral mensen die iets te verbergen hebben een dergelijk paspoort kopen om vrij door Europa te kunnen reizen. Uit een reportage van Nieuwsuur bleek onlangs dat een paspoort kopen ongeveer 900.000 euro kost. 

Sophie In ‘t Veld: “Gouden paspoorten openen de deur naar corruptie, belastingontduiking en witwassen”

Waarom Europese regels?

De Nederlandse politicus ergert zich dat er weinig actie is. De lidstaten doen volgens haar nauwelijks iets en ook de Europese Commissie neemt geen initiatieven. Omdat het een Europees probleem is, wil In’t Veld ook Europese regels.

Wat staat er in het voorstel van In’t Veld, waarin zij de Europese Commissie oproept snel met regels te komen? De belangrijkste punten op een rijtje:
* Er moeten strengere controles komen;
* Uiterlijk in 2025 verdwijnen de gouden paspoorten;
* De lidstaten moeten aan Brussel melden wie er een paspoort aanvraagt en waarom;
* De lidstaten moeten controleren of mensen die een paspoort hebben ook echt in hun land wonen;
* Meer uitwisseling van informatie tussen de belastingdiensten van de lidstaten over mensen die een Gouden Paspoort hebben;
* Een Europese belasting opgelegd aan landen die Gouden Paspoorten hebben uitgegeven, omdat alle lidstaten de hinder er van ondervinden, maar niet profiteren.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie