China heeft ’s werelds grootste vissersvloot en die zorgt voor nogal wat problemen, ook buiten de eigen wateren. Er is volgens het Europees Parlement sprake van overbevissing, slechte arbeidsomstandigheden, lichtvervuiling en China zou bovendien niet duurzaam vissen. Hoewel de Europese Unie de (illegale) visserij van veel landen sinds 2010 reguleert met een systeem van gele, oranje en rode kaarten, valt China buiten deze regels.
Het net sluit rondom China
Vandaag debatteerde het Europees Parlement over wat de Europese Unie kan ondernemen, een discussie die op de voet wordt gevolgd door de Nederlandse visserij sector. Voor Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) is het duidelijk: “Het land doet te weinig tegen illegale visserij”.
Dus wat moet de Europese Unie doen? De Commissie Visserij (PECH) stelt dat Europa eerst en vooral via de bestaande samenwerkingsverbanden China moet wijzen op haar verplichtingen met betrekking tot de Blue Partnership uit 2018. Dat moet volgens het Europees Parlement vooral gebeuren via de in 2015 opgerichte EU-China werkgroep rond visserij.
Rapporteur Annie Schreijer-Pierik (CDA) is tevreden over het werk dat de Visserij Commissie de afgelopen maanden heeft geleverd, maar vraagt ook om een betere bescherming van de Europese vloot. Sleutel tot succes? Volledige transparantie, ook vanuit de Chinese overheid.
Context
Maar er is wellicht een grotere vis te vangen. De aanwezigheid van de Chinese vissersvloot in andere delen van de wereld, bijvoorbeeld de West-Afrikaanse kust, is intimiderend. De Chinese overheid heeft de afgelopen jaren veel geld gestoken in de uitbreiding van de vissersvloot, die daarmee wellicht onderdeel is van de bevestiging van China als geopolitieke grootmacht.
De volledige vergadering is hier terug te vinden.