Sigrid Kaag: ‘Meer ruimte voor staatssteun nodig’

Een versoepeling van de staatssteunregels ziet Nederland zitten. Wel mag een eerlijk speelveld volgens minister Kaag niet vergeten worden.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

De Europese lidstaten moeten meer ruimte krijgen om kwetsbare industrieën te helpen. Dat zei minister van Financiën Sigrid Kaag maandagmiddag voorafgaand aan de bijeenkomst van EU-ministers van Financiën van de eurolanden (Eurogroep) in Brussel. Het huidige kader waarin regeringen staatssteun kunnen bieden is volgens haar te krap. 

Verboden

Staatssteun is in principe verboden in de EU. Regeringen die bedrijven zouden helpen bij hun commerciële activiteiten zouden door deze staatssteun kunnen zorgen voor een oneerlijk speelveld op de Europese markt. Toch wordt het binnen een bepaald kader door de Europese Commissie toegestaan. 

Amerikaanse subsidies

Het versoepelen van dat kader is een ‘hot topic’ geworden nadat de Amerikaanse president Joe Biden zijn plan presenteerde om de groene transitie in de Verenigde Staten werkelijkheid te maken. Via de Inflation Reduction Act (IRA) kunnen Amerikaanse bedrijven subsidies krijgen voor onder andere het ontwikkelen van batterijen of elektrische auto’s. Een van de criteria voor de subsidie is wel dat onderdelen in Amerika geproduceerd moeten worden. De Europese Unie zou daardoor benadeeld worden. 

Eurocommissaris Margarethe Vestager riep onlangs nog op tot het versoepelen van de staatssteunregels. Het zou voor regeringen sneller en gemakkelijker moeten worden om goedkeuring van de Europese Commissie te krijgen om bedrijven financieel bij te staan. 

Eerlijk speelveld

Hoewel de Nederlandse regering positief staat tegenover het voorstel van Eurocommissaris Vestager, moet dat volgens Kaag wel met enige voorzichtigheid gebeuren. Het moet volgens haar wel eerlijk blijven. “Het kan niet zo zijn dat er bedoeld of onbedoeld, maar een of twee landen uiteindelijk de grote prijswinnaar zijn van een dergelijke versoepeling”, zei ze. 

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie