‘Shell verdient honderden miljoenen aan Russisch gas’

Ondanks beloftes om de handel in Russisch gas af te bouwen maakt oliemaatschappij Shell nog steeds honderden miljoenen dollars winst. Global Witness roept op tot Europese sancties en extra belasting op Russisch gas.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Oliemaatschappij Shell handelt ondanks de Russische invasie van Oekraïne nog steeds in Russisch gas. Meer dan een jaar geleden beloofde het van oorsprong Brits-Nederlandse bedrijf zich terug te trekken uit de Russische energiemarkt. Toch heeft Shell volgens onderzoeksbureau Global Witness honderden miljoenen verdiend aan de handel van Russisch gas sinds het begin van de oorlog.

Voor de oorlog vervoerde schepen van Shell regelmatig Russisch gas in vloeibare vorm, ook wel ‘Liquefied Natural Gas’ genoemd of LNG. Na de start van de oorlog in Oekraïne, beloofde de oliemaatschappij de handel in LNG uit Rusland in stappen af te bouwen.

Miljoenenwinst

Toch heeft Shell volgens Global Witness honderden miljoenen verdiend aan LNG uit Rusland in 2022. Volgens de hoogste economische adviseur van de Oekraïense president Zelenski is de winst van Shell ‘bloedgeld’. Het bedrijf zou per direct de handel met Rusland moeten stoppen, zegt de adviseur.

Global Witness roept het Verenigd Koninkrijk en de EU-lidstaten op ook sancties te leggen op de handel in Russisch LNG. Daarnaast vindt de organisatie dat de winst die bedrijven maakten met Russisch gas honderd procent belast moet worden.

In een reactie aan de Britse omroep BBC zegt Shell dat de handel nog deel uitmaakt van langlopende handelscontracten. De LNG-transporten die plaatsvinden zijn volgens Shell niet illegaal en omzeilen geen sancties.

Waarschuwing

PvdA-Europarlementariër Thijs Reuten waarschuwt de bestuursleden van Shell. “We werken met spoed aan regels die bedrijven en individuen betrokken bij het schenden van EU-sancties, strafbaar moet stellen”. 6 juni stemmen Europarlementariërs over een voorstel dat bepaalt welke straffen er komen te liggen op het omzeilen van sancties.

Russisch gas

De EU is altijd behoorlijk afhankelijk geweest van het relatief goedkope gas uit Rusland. Sinds de oorlog maakten Europese landen nieuwe deals met andere landen om de afhankelijkheid van Russisch gas af te bouwen. Ongeveer een jaar na de Russische invasie van Oekraïne is de import van Russisch gas praktisch gestopt, zegt het Rijk.

De enige uitzondering is echter LNG. Nederland importeerde in 2022 nog net zoveel Russische LNG als het jaar ervoor, voor de oorlog begon. Door de toegenomen import van LNG uit andere landen, is het percentage van geïmporteerde LNG uit Rusland wel gedaald.