De VN-vredesmacht UNIFIL heeft gefaald in Zuid-Libanon. Dat stellen de Nederlandse Europarlementariërs Sebastiaan Stöteler (PVV) en Bert-Jan Ruissen (SGP). Het was de bedoeling dat UNIFIL militaire activiteiten van zowel Israël als Hezbollah zou tegenhouden en monitoren. Maar in plaats daarvan heeft UNIFIL Hezbollah de kans gegeven zich in Zuid-Libanon in te graven, stellen de twee.
Kruisvuur
Het Europees Parlement debatteerde dinsdagochtend over de situatie in Zuid-Libanon. Begin oktober begon Israël met militaire operaties op de grond en viel het Israëlische leger Libanon binnen. De operatie is een reactie op raketbeschietingen die Hezbollah vanuit Zuid-Libanon uitvoerde.
De situatie wordt ingewikkelder door de aanwezigheid van VN-vredestroepen. Die zijn daar gestationeerd sinds 1978 nadat Israël het zuiden van Libanon bezette tijdens de Libanese Burgeroorlog. Zij vallen nu in het kruisvuur van Israëlische soldaten en Hezbollah. Israël vroeg onlangs nog de Ierse UNIFIL-soldaten zich terug te trekken uit de regio. Dat weigerden de militairen.
‘Gewoon terugtrekken’
“Zuid-Libanon staat in brand”, zegt Stöteler. “En Hezbollah vuurde raketten af van onder de neus van UNIFIL-basissen.” De VN-vredesmacht is volgens Stöteler overduidelijk niet in staat de stabiliteit in de regio te bewaren. Israël moet dus wel orde op zaken komen stellen, stelt de PVV-Europarlementariër. En UNIFIL mag het Israëlische leger daarbij niet in de weg lopen. Terugtrekken dus, stelt Stöteler voor.
Ook Ruissen vindt dat Israël niets anders kon dan militair ingrijpen. “Zuid-Libanon moest vrij blijven van Hezbollah-strijders, maar UNIFIL stond erbij en keer ernaar”, zegt Ruissen. Geen nieuwe observatie, want Israëlische media schrijven al sinds 2019 over het onvermogen van UNIFIL-soldaten in Zuid-Libanon.
Ongezonde werkomgeving
Militairen zouden hun operaties niet goed hebben kunnen uitvoeren door intimidatie van Hezbollah-strijders. Zo zouden UNIFIL-patrouilles meerdere keren geblokkeerd zijn met voertuigen of werden militairen in bewoonde gebieden agressief behandeld door mensen gelieerd aan Hezbollah. Als gevolg gingen UNIFIL-militairen niet meer de basis uit en kreeg Hezbollah vrij spel.
Dat maakt Hezbollah niet de enige die het werk van de UNIFIL-troepen moeilijk maakte. Israël zette de UNIFIL-missie buitenspel in 1982 toen het opnieuw Libanon binnenviel en het land bezette tot het jaar 2000. Daarna trok Israël zich deels terug, maar kregen UNIFIL regelmatig met Israëlisch geweld te maken. Zo stierven vier VN-blauwhelmen door een Israëlische luchtaanval op de VN-post. Er zou in totaal 14 keer op ze geschoten zijn.
Yves Lacroix geeft je om de twee weken een overzicht van de laatste ontwikkelingen op het vlak van defensie en veiligheid. Abonneer je hier op zijn nieuwsbrief.