Scheveningse vis-techniek op Europese agenda

2 min. leestijd

‘Behoorlijk hoopgevend’ noemt Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) de nieuwe duurzame visserijmethode met waterspray. Vandaag tijdens zijn werkbezoek in Scheveningen werd de nieuwe methode gedemonstreerd. Het ziet er veelbelovend uit, maar door de Brexit is het de vraag of het project gaat slagen.

Bij de nieuwe methode wordt waterspray in de zeebodem geïnjecteerd om vissen op te schrikken en te vangen. Het is een alternatief voor de pulsvisserij en bijna net zo brandstof besparend.

Europarlementariër Peter van Dalen op werkbezoek in Scheveningen. (foto: Oetze Deelstra)

Een uitdaging: De waterspray methode werkt het beste in het Engelse deel van de Noordzee, vertelt Van Dalen. Dat komt omdat daar de bodem betrekkelijk zacht en modderig is, waardoor waterspray goed werkt om vissen uit de modder omhoog te krijgen. In Nederlandse wateren werkt door de harde zandbodem de waterspray minder tot niet.

Brits verbod

“De Engelsen hebben het moment dat Brexit in ging verboden dat er nieuwe visserij methodes worden ontwikkeld,” zegt van Dalen. “Dat betekent dat zij deze methodiek niet verder gaan doorontwikkelen.”

Van Dalen vindt het ook in het Brits belang dat deze methode een kans krijgt en gaat het daarom hoog op de Brusselse agenda zetten. “Dat zal best moeilijk worden. Je ziet nu al dat de gesprekken rond Brexit taai en lastig zijn, maar we moeten alles op alles zetten om het te laten slagen.”

De nieuwe methode is volgens van Dalen dé manier om visserij te verduurzamen en te zorgen dat we een toekomstbestendige visserij hebben. “Het is de enige methode die er veelbelovend en ontwikkeld uitziet.” De Britten moeten dat ook gaan inzien volgens van Dalen. “Het wordt lastig, maar het moet.”

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie