7 meisjes worden elke minuut besneden

3 min. leestijd

In het kader van de internationale dag tegen genitale verminking van vrouwen, op 6 februari, wil de Europese Commissie zich hard maken voor de bescherming van vrouwen wereldwijd. En dat is hoognodig want verschillende organisaties zoals UNICEF kaarten aan, dat de corona-pandemie het tegengaan van dergelijke praktijken bemoeilijkt. Wat verandert zo’n internationale dag tegen genitale verminking aan de problematiek?

7 meisjes per minuut

“Zoveel meisjes worden er wereldwijd besneden op dit moment”, stelt Assita Kanko, de Belgische politica namens N-VA in het Europees Parlement. Kanko is bekend omwille van haar persoonlijke getuigenis over vrouwelijke genitale verminking, ze werd zelf als klein meisje in Burkina Faso besneden.

“De internationale dag tegen genitale verminking is helaas nog nodig. Meer dan ooit wellicht: in de praktijk wordt genitale verminking gemedicaliseerd. Ofwel: het wordt steeds vaker uitgevoerd door mensen uit de gezondheidssector, zoals artsen en gynaecologen. De mensen die deze jonge meisjes juist moeten beschermen, dat is erg zorgwekkend.

Erkenning

En internationale erkenning door deze dag, kan dat het verschil in maken? “Het is het startpunt van de verandering: we moeten erover praten. Het is nog altijd een taboe”, aldus Kanko. Een proces van de lange adem dus.

Kanko diende in februari 2020 al een resolutie in bij het Europees Parlement. “Daaropvolgend zijn door de verantwoordelijke Eurocommissaris de bestaande maatregelen voor de bescherming van vrouwen aangescherpt. Maar er is ook nieuwe wetgeving op komst. We moeten actie ondernemen, het staat al vast dat besnijdenissen in veel gevallen een bevalling voor zowel moeder als kind gevaarlijker maken.”

Ver van je bed?

De verminking van vrouwelijke genitaliën is volgens Kanko niet alleen een taboe maar ook een verkeerd begrepen probleem. “Het is namelijk geen ver van je bed show want het gebeurt ook hier in Europa, in België en Nederland. Het gaat om duizenden meisjes in Europa waarbij is vastgesteld dat ze genitaal verminkt zijn, al is niet duidelijk waar dat is voltrokken. Het komt voor dat meisjes tijdens een ‘vakantieperiode’ naar het buitenland gaan en daar worden besneden alvorens ze terugkomen.”

https://twitter.com/ketnersusan/status/1489529217436065794?s=21

Ook in Nederland staan organisaties zoals Pharos, het landelijk expertisecentrum gezondheidsverschillen, daarom stil bij de kwestie. In samenwerking met de gemeente Groningen wordt op 7 februari zelfs een online conferentie georganiseerd om kennis, ervaringen en verhalen uit te wisselen over de aanpak van genitale verminking bij vrouwen in Noord-Nederland.

Corona maakt kwetsbaar

Verschillende organisaties, zoals UNICEF, stellen dat de coronapandemie bovendien jarenlange vooruitgang op het vlak van de bestrijding van genitale verminking ongedaan kan maken. Het sluiten van scholen, een aaneenschakeling van lockdowns en moeizame dienstverlening creëren een situatie die volgens UNICEF vrouwen en meisjes in een kwetsbare positie plaatst.