Schadelijk bestrijdingsmiddel voor bijen mag toch

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Het is verboden door de Europese Unie en in Nederland daarom niet toegestaan. Maar elf landen gebruiken toch zogenoemde neonicotinoïden bij de teelt van suikerbieten. Volgens landbouwminister Schouten zijn die landen in overtreding. Maar de Europese Voedselveiligheidsautoriteit EFSA zegt dat het middel wel degelijk gebruikt mag worden.

Het bestrijdingsmiddel, wat vooral voor bijen heel schadelijk is, mag gebruikt worden in België, Kroatië, Denemarken, Finland, Frankrijk, Duitsland Litouwen, Polen Roemenië, Slowakije en Spanje. Maar alleen met een speciale ontheffing.

De Europese Commissie heeft de EFSA zelf om advies gevraagd. Ze wilden vooral weten of de landen die speciale ontheffing terecht hadden verleend. De conclusie van de Voedselveiligheidsautoriteit is helder: het mag. Volgens EFSA zijn er geen andere middelen, chemisch of niet chemisch, beschikbaar om de ziektes bij de bieten te bestrijden. Sterker nog, zonder het gebruik van de verboden middelen zou het risico op een plaag, een niet meer te bestrijden ziekte, levensgroot zijn geweest.

Braafste van de klas

De vraag doemt op of Nederland niet het braafste jongetje van de klas is geweest? Minister Carola Schouten heeft steeds gezegd geen ontheffing te willen verlenen.  Ze beriep zich daarbij op wetenschappelijke beoordelingen. Bovendien wilde ze zich houden aan de Europese regels. “Ik zie geen mogelijkheden om ontheffingen te verlenen zonder risico’s voor mens, dier en milieu”, was haar standpunt.

Op de website Food+Agribusiness laat VVD-Kamerlid Thom van Campen weten, dat hij wil dat de minister voor Nederlandse bietentelers komend jaar ook een ontheffing afgeeft. Hij vindt dat de Nederlandse akkerbouwers onnodig op achterstand zijn gezet ten opzichte van de andere Europese lidstaten. Volgens Van Campen zijn er ook in Nederland weinig alternatieven.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie