Sancties voor Wit-Rusland nog niet zo stevig als voor Rusland

2 min. leestijd
Alexander Lukashenko the president of Belarus and spectators at the celebration of the 75th anniversary of the victory in the Great Patriotic War, parade of May 9 in Minsk, Belarus. Minsk, Belarus – May 9 2020.

In Brussel zijn de Europese lidstaten het eens geworden over sancties tegen Wit-Rusland. Het land stelde haar grondgebied open voor de Russische oorlogsvoering en wordt beschouwd als mede-agressor in de oorlog. De sancties zijn gericht op mensen die betrokken zijn bij de oorlogsvoering en op economische sectoren, waaronder de hout- en staalindustrie.

Nog geen afsluiting van SWIFT

Dat Wit-Rusland op sancties kon rekenen vanwege medewerking aan de Russische invasie, was op de eerste dag van de oorlog al bekend. Dat pakket krijgt nu vorm. Minister Hoekstra (Buitenlandse Zaken) gaf maandag in het Kamerdebat over de oorlog al aan dat Wit-Rusland wat hem betreft op dezelfde sancties kan regelen als Rusland. Dat is nog niet gebeurd.

Belangrijke Russische banken worden nu door de Europese Unie afgesloten van het internationale betalingsverkeer SWIFT, een maatregel die volgens Hoekstra begin vorige week nog ‘buiten haken was geplaatst’. Alhoewel er maandag even sprake van leek, is zo’n besluit voor Wit-Russische banken nog niet afgekondigd.

De Europese Unie heeft al eerder sancties voor Belarus afgekondigd, toen het land een noodlanding verordonneerde om journalist Roman Protasevitsj te arresteren.

Houtimport Nederland

Een groot aandeel van de Nederlandse houtimport komt uit Wit-Rusland, Rusland en Oekraïne. Andere houtproducenten zoals de Baltische staten, Zweden en Duitsland kunnen het wegvallen van die toevoer maar deels opvangen, verwacht de Nederlandse Emballage en Palletindustrie Vereniging.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie