Samtani uit Sint Maarten: “Ik spreek ook namens mijn achterkleinkinderen”

“Hoe ziet u de vertegenwoordiging van Europese overzeese gebieden, met name de kleine eilanden, hier op de klimaatconferentie?” vroeg Riddhi Samtani uit Sint Maarten aan Frans Timmermans tijdens de VN-klimaatconferentie in Egypte.

1 min. leestijd

Hij begon te praten over toegang tot Caribische ontwikkelingsbanken en toegang tot schuldenvrije leningen. “Ik weet niet waarom hij dat zei, want Sint Maarten kan daar helemaal niet voor tekenen”, zegt Samtani. Hij zag aan mijn gezicht dat ik verbaasd en verrast was.”

Sint Maarten maakt deel uit van het Nederlandse Koninkrijk, dus ze kunnen niet rekenen op Caribische fondsen, legt Samtani uit.

Tussen wal en schip

Deze ervaring maakte haar meer gemotiveerd om de wereld te vertellen over de representatiekloof waarmee haar thuisland wordt geconfronteerd. Ze zal niet alleen de stem van haar mede-eilandbewoners vertegenwoordigen, maar ook de stem van haar achterkleinkinderen die op het eiland zullen opgroeien.

Dit is nodig, want Sint Maarten valt tussen wal en schip als het gaat om klimaatbeleid. Ze zijn geen Europees land, want ze vallen onder Nederland. Maar juist omdat ze onder Nederland vallen, kunnen ze ook geen beroep doen op klimaatsteun voor ontwikkelingslanden.

Lees het interview met Riddhi Samtani over haar missie en de situatie op Sint Maarten, het eiland dat tussen wal en schip valt als het gaat om klimaatsteun, in de nieuwsbrief Klimaat & Energie

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie