Samira Rafaela (D66) wil recht op abortus opnemen in Europese verdragen

Europarlementariërs zijn woedend over de uitspraak van een Poolse rechter tegen een pro-abortusactivist.

2 min. leestijd
(Bron foto: EP Multimedia)

Een Poolse rechter heeft Justyna Wydrzyńska, een pro-abortusactivist, veroordeeld tot acht maanden taakstraf. Wydrzyńska kreeg haar straf opgelegd omdat ze abortuspillen had opgestuurd naar een vrouw die hier zelf geen toegang tot had. Zelf abortus plegen is legaal in Polen. Iemand bij een abortus hulp aanbieden, is dat niet.

In het Europees Parlement reageert Wydrzyńska strijdvaardig op haar veroordeling: “De rechter heeft mij schuldig bevonden aan het tonen van empathie. Ik heb nergens spijt van en ga gewoon door met het helpen van vrouwen die een abortus willen.”

Tuchtprocedure tegen Polen

Voor verschillende Europarlementariërs van de Europese liberalen, groenen en socialisten is de Poolse uitspraak een aanslag op de rechten van de vrouw. “Dit heeft niets te maken met een eerlijk proces. Dit is een heksenjacht en een oorlog tegen vrouwenlichamen”, vertelt Europarlementariër Samira Rafaela. “De intentie hierachter is het voorkomen dat vrouwen voor zichzelf durven opkomen.”

De Europarlementariërs roepen de voorzitters van het Europees Parlement en de Europese Commissie op om zich fel uit te spreken tegen het Poolse anti-abortusgeluid. Van Commissievoorzitter Ursula von der Leyen willen ze weten of er een tuchtprocedure tegen Polen mogelijk is vanwege de schending van Europese rechtsstaatregels. 

Aan Parlementsvoorzitter Roberta Metsola hebben ze dan weer gevraagd om lobbyisten die tegen abortus pleiten de toegang tot het Europees Parlement te verbieden. Opmerkelijk detail: Metsola zelf heeft een reputatie als tegenstander van abortus. Toen ze daarvoor in opspraak kwam, gaf ze echter aan de visie van de meerderheid van het Europees Parlement te verdedigen in deze kwestie. 

Bovendien stelt Rafaela voor om het recht op abortus in de Europese verdragen op te nemen: “Dat is echt het ideale scenario. Maar het gaat wel een werk van lange adem zijn.”

“Abortus is geen mensenrecht”

Europarlementariër Bert-Jan Ruissen (SGP) kijkt echter heel anders naar de kwestie: “Begrip voor de omstandigheden van de moeder, zij en haar kind verdienen de beste zorg. Maar abortus is geen zorg. Het is en blijft het doden van een nog ongeboren kind.”

Ruissen heeft dan ook geen moeite met de Poolse abortuswetten: “Abortus is geen mensenrecht. Een land mag dat verbieden in meer of mindere mate. Belangrijk is het recht op leven, ook van ongeboren kinderen met een hartslag”.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie