Rutte tegen Servië en Kosovo: ‘De EU kom je niet binnen met ruzie’

2 min. leestijd

Als Servië en Kosovo lid willen worden van de Europese Unie zullen ze hun ruzie bij moeten leggen. Dat was de boodschap van premier Mark Rutte en zijn Luxemburgse collega Xavier Bettel aan de Servische premier Aleksandar Vučić.

Spanningen

De spanning tussen de twee Balkanlanden liep de afgelopen tijd op. In het noorden van Kosovo woont een Servische minderheid die vanwege de slechte band met de Kosovaarse regering thuisbleef tijdens de verkiezingen. Daardoor werden vooral etnisch Albanese burgemeesters gekozen in het noorden van Kosovo. Ook daarvan leeft een minderheid in de regio. Dat leidde tot woede. Serviërs in het noorden van Kosovo belaagden gemeentehuizen en NAVO-militairen raakten gewond.

Geen kant kiezen

Rutte benadrukt dat hij maandag niet op bezoek was in Servië om een kant te kiezen. “Het ergste wat je nu kunt doen, is de Serven of de Kosovaren het gevoel geven dat wij kiezen voor één van die twee kanten. Dan help ik het proces ook niet”, aldus Rutte.

In plaats daarvan moet er gezocht worden naar een stabiele relatie, vindt Rutte. Beide landen kwamen al eens overeen om een routekaart te volgen en zo een einde te maken aan het conflict. Rutte roept beide landen op om die route te volgen.

Kosovo

Servië is niet de enige bestemming van Rutte en Bettel. Dinsdag zijn ze in Kosovo om te praten met president Vjosa Osmani-Sadriu. Ook hebben zij een ontmoeting met premier Albin Kurti, waar ze onder meer spreken over de laatste ontwikkelingen in de regio en de oorlog in Oekraïne.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie