Rutte laat EU-top over Oekraïne schieten

3 min. leestijd

Nederland is deze week niet vertegenwoordigd bij de Europese top die in het teken staat van de oorlogsdreiging in Oekraïne. Zoals op dit moment de verwachting is, wordt aanstaande woensdag in Den Haag het nieuwe regeerakkoord gepresenteerd. Bronnen rond de premier laten weten dat Mark Rutte om die reden die dag niet naar Brussel gaat.

Rutte kan zichzelf niet laten vervangen bij de Oostelijk Partnerschapstop van de Europese Unie, omdat het een vergadering van regeringsleiders is. Als de presentatie van het coalitieakkoord van VVD, D66, CDA en ChristenUnie inderdaad zoals de verwachting is aanstaande woensdag plaatsvindt, betekent het dat Nederland niet aan tafel zit bij de gesprekken over de gespannen situatie in Oekraïne en de slechte relatie met Wit-Rusland.

De top staat onder politieke hoogspanning vanwege de tienduizenden militairen die de Russische president Poetin aan de grens met Oekraïne heeft opgesteld. De angst is groot dat hij een invasie voorbereidt. De vergadering in Brussel, waar ook Oekraïne aan deelneemt, moet de politieke samenwerking tussen de Europese Unie en de oostelijke buurlanden versterken.

Europese Raad

Aansluitend staan voor de regeringsleiders in Brussel twee dagen Europese Raad op het programma. Het is nog onduidelijk of Rutte daar wel bij kan zijn. De verwachting is dat de Tweede Kamer donderdag of vrijdag debatteert over de kabinetsformatie. Mogelijk dat Rutte op de andere dag afreist om Nederland in ieder geval tijdens een deel van de EU-top te vertegenwoordigen. 

Op de agenda van de Europese Raad staan onder meer de spanningen tussen Rusland en Oekraïne en de wens om militair meer samen te werken binnen de Europese Unie. Andere thema’s zijn de hoge energieprijzen en de Europese coördinatie van de coronabestrijding.

Eindspel formatie

In dat het Kamerdebat over de formatie zal Rutte formeel tot formateur benoemd worden. De verwachting is dat hij in het Kerstreces zijn ministersploeg samenstelt, zodat het nieuwe kabinet half januari kan aantreden. In het spel om de poppetjes gaan momenteel veel namen rond van Nederlandse politici die in Brussel actief zijn. Zoals Esther de Lange (CDA), Liesje Schreinemacher (VVD) en Caroline Nagtegaal (VVD). 

Als Nagtegaal naar Den Haag gaat, dan zou ze in de voetsporen treden van Cora van Nieuwenhuizen. Nagtegaal volgde in 2017 Van Nieuwenhuizen op als Europees Parlementslid toen Van Nieuwenhuizen overstapte van Brussel naar Den Haag om minister van Infrastructuur en Waterstaat te worden.

Brussel heeft ondertussen wel afscheid genomen van landbouwminister Carola Schouten. In de wandelgangen valt te horen dat ze niet terugkeert als minister van Landbouw. Ze wordt genoemd als minister van Sociale Zaken. Met een grote bos bloemen zwaaiden de ministers uit de andere EU-landen haar uit.