Rutte: Italië, Duitsland en Frankrijk moeten soevereiniteit inleveren

De tijd is voorbij dat voormalige wereldmachten als Italië, Duitsland en Frankrijk zelfstandig hun buitenlands beleid kunnen vormgeven. Mark Rutte gooit een steen in de Europese vijver en wil dat de drie grootste lidstaten hun buitenlands beleid in dienst stellen van de Europese Unie als geheel.

3 min. leestijd

De Europese Unie moet volgens premier Mark Rutte een veel grotere broek aantrekken als mondiale supermacht. Tijdens het Wereld Economisch Forum in Davos zegt hij dat de tijd voorbij moet zijn dat ons continent een speelbal is in de handen van andere mogendheden, het moet nu zelf een speler worden.

“Het probleem van de Europese Unie is dat we te lang een speelveld zijn geweest in plaats van een speler”, aldus de premier. De Europese Unie zal volgens Rutte pas een echte wereldspeler kunnen zijn als de drie grootste lidstaten (Italië, Duitsland en Frankrijk) accepteren dat zij niet meer op geheel eigen houtje hun eigen buitenlands beleid kunnen bepalen. 

“Het is nodig dat de grote landen in de Europese Unie – Italië, Frankrijk en Duitsland – een deel van hun soevereiniteit over hun buitenlands beleid opgeven. Want als Parijs, Berlijn en Rome zelfstandige buitenlandse mogendheden willen blijven, zal het heel moeilijk worden voor de Europese Unie als geheel om zijn invloed te laten gelden”, zei Rutte tijdens een discussie met onder andere Christine Lagarde, president van de Europees Centrale Bank, en de premiers van Ierland en Slowakije.

Rutte: het moet gebeuren

Op de vraag of hij denkt dat de ‘grote drie’ bereid zullen zijn een stapje terug te doen in het belang van de Europese Unie als geheel, antwoordde Rutte: “Het moet gebeuren. Ik zeg niet dat die landen of andere landen zoals Nederland niet hun eigen buitenlands beleid mogen voeren. Maar als je de collectieve kracht van de Europese Unie wil gebruiken op het wereldtoneel, betekent dat dat we meer met elkaar moeten coördineren”. 

Er moet iets veranderen in de hoofden van de regeringsleiders als de Europese Unie als mogendheid volwassen wil worden: “In de zin dat we begrijpen dat we samen sterker staan.” Conreet betekent dit voor de ‘grote drie’ dat zij zich moeten realiseren dat zij hun macht moeten gebruiken om de positie van de Europese Unie als geheel op het wereldtoneel te versterken.

Europa is niet effectief

Rutte, die door de gespreksleider werd aangekondigd als “een echte Europeaan”, zei ook dat Europa er in de wereld nu minder toe doet dan we zouden moeten. Hij benadrukte dat gemeten naar de omvang van de economie de Europese Unie de grootste wereldmacht is.

“Maar omdat we onze collectief bruto nationaal product niet optellen tot een collectieve macht in de wereld, zijn we niet zo effectief als we zouden moeten zijn”, aldus Rutte.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie