Russisch gas stroomt nog naar Europa

2 min. leestijd
Gas pipe going to the city boiler

De Europese Unie heeft op dit moment geen behoefte aan extra Gronings gas. “Ik heb daar gelukkig geen vragen over gehad”, vertelde de Nederlandse Energieminister Rob Jetten na afloop van een extra ontmoeting met de andere EU-energieministers in Brussel. Vooralsnog zien de Energieministers nog geen terugval in de levering van gas uit Rusland. Het blijft gewoon komen.

Voorlopig is er in Nederland voldoende gas in voorraad. Er komen wel extra opslagplaatsen (terminals) voor LNG. “Nederland heeft daar met Duitsland afspraken over gemaakt.” Voor de komende winter moet er extra gas worden ingeslagen, zo hebben de ministers afgesproken. Als er dan alsnog een tekort aan energie is, dan heeft Nederland een afschakelplan, waarbij ziekenhuizen en huishoudens altijd als eerste gas krijgen, maar bedrijven kunnen worden afgesloten.

Geen compensatie

De ministers willen vooralsnog niet aan de prijs morrelen. Het Belgische voorstel om een maximumprijs in te stellen, werd niet overgenomen. “Compensatie is aan de nationale lidstaten”, aldus Jetten. Bovendien kan een maximumprijs die markt fors verstoren met zelfs hogere prijzen op de lange termijn is de vrees bij Jetten. De Europese Commissie gaat het idee verder bestuderen en komt over een aantal weken met voorstellen over hoe de prijs van gas wel beheersbaar kan blijven.

De Europese Unie wil verder haast maken met de omslag naar duurzame energie. “Extra tempo met het klimaatbeleid”, aldus Jetten. “We moeten snel meer duurzame energie gaan produceren en meer duurzame energie importeren.”

Bekijk hier de hele verklaring van Jetten na afloop van het EU-beraad

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie