Russisch gas en media op nieuwe EU sanctielijst

Nederland en de andere Europese lidstaten overleggen op Europadag over een nieuw sanctiepakket tegen Rusland. Politico zou de lijst met nieuwe maatregelen al in handen hebben, Russisch gas en propaganda zouden centraal staan.

3 min. leestijd
(bron foto: iStock)

In het nieuwe sanctiepakket tegen Rusland komen ook mediakanalen voor. Dat schrijft Politico. Een verbod voor politieke partijen, mediakanalen en ngo’s om geld te ontvangen vanuit Rusland staat ook op de lijst. Hoewel de sancties nog officieel bekend moeten worden gemaakt, heeft Politico de documenten al in handen gekregen.

Russisch vloeibaar gas

Deze sancties vormen het veertiende sanctiepakket vanuit de EU tegen Rusland. Een paar zaken vallen op: Zo komt vloeibaar gas (LNG) voor het eerst op de sanctielijst te staan. Dat is niet eerder gebeurd omdat veel Europese landen, zoals Hongarije, België, Frankrijk en Spanje, nog steeds erg afhankelijk zijn van Russisch gas. Zo betaalden Europese landen Rusland vorig jaar in totaal acht miljard euro voor de export van gas.

De sancties zijn geen volledige ban op Russisch gas. In plaats daarvan mogen schepen met Russisch gas die aankomen in havens in de EU nergens anders naartoe varen. Veel andere Russische grondstoffen, zoals kolen en olie, worden al wel tijden geweigerd in de EU.

Hoewel dit maar een begin is, heeft het wel effect: Zo wordt in het noorden van Siberië vloeibaar gas verplaatst met ijsbrekers. Die schepen gaan vervolgens naar Europese havens om het over te laden op andere schepen die het vloeibaar gas vervolgens verplaatsen naar de rest van de wereld. Dat wordt nu tegengegaan met deze sancties. Volgens berekeningen van Politico loopt Rusland door deze sancties twee miljard euro aan winsten mis.

Europese bedrijven mogen ook niet meer investeren in nieuwe vloeibaar gas projecten in Rusland.

Sancties tegen media

Politieke partijen, media en ngo’s mogen ook geen geld meer ontvangen vanuit Rusland of van Russische staatsbedrijven. Een aantal mediakanalen komt zelf ook op de sanctielijst te staan zoals het beruchte ‘Voice of Europe’. Wanneer je op de sanctielijst komt te staan, worden al je bankrekeningen bevroren. 

De EU volgt hiermee het voorbeeld van Tsjechië dat al eerder Voice of Europe op zijn sanctielijst had gezet vanwege mogelijke Russische beïnvloeding van de Europese verkiezingen, waarbij ook Nederlandse politici betrokken zouden zijn. Vorige maand deed het land samen met België al een oproep om de sancties te verbreden naar heel Europa. Zo zei de Belgische premier dat verschillende Europarlementariërs zijn benaderd en betaald door Voice of Europe om pro-Russische propaganda te verkondigen.

“Ook Nederlandse politici namen volgens de inlichtingendiensten geld van Rusland aan om een pro-Russisch verhaal te verspreiden”, zegt de Tsjechische onderzoeksjournalist Zdislava Pokorná tegen Nieuwsuur. “Het belangrijkste doel daarvan is om de komende verkiezingen voor het Europees Parlement te beïnvloeden.” Of deze uitspraken kloppen, is nog niet officieel bevestigd.

Op de sanctielijst komen naast Voice of Europe ook twee Russische nieuwsbedrijven Izvestija and Rossiyskaya Gazeta en het Russisch staatsnieuws bedrijf RIA Novosti.

Wit-Rusland

De ogen van de EU zijn ook gericht op Wit-Rusland dat dit keer ook niet aan sancties ontkomt. Omdat de EU Wit-Rusland praktisch als een vazalstaat van Rusland beschouwt, wordt er gekeken in hoeverre sancties tegen Rusland ook voor Wit-Rusland gaan gelden. De Europese Commissie wil graag de Wit-Russische export van diamanten, goud, olie en gas stopzetten. Europese bedrijven mogen ook geen luxe producten, navigatieapparatuur voor schepen en technologie die in de olie-, en gas-industrie wordt gebruikt exporteren naar het land.