Precies dezelfde motie werd zowel bij de PvdA als bij GroenLinks ingediend. Daarin staat dat de partijen samen campagne moeten voeren en een gezamenlijk verkiezingsprogramma moeten presenteren voor de Europese verkiezingen. Daarnaast moeten de partijbesturen ervoor zorgen dat Europarlementariërs van beide partijen meer zaken op elkaar afstemmen.
Bij GroenLinks stemde 77 procent voor de motie, bij de PvdA lag dat percentage iets hoger: 87 procent.
Een RoodGroen Europa
De motie kwam van het ledeninitiatief RoodGroen. Zij zetten zich al langere tijd in voor nauwere samenwerking tussen de PvdA en GroenLinks. Frank van de Wolde, een van de karrentrekkers van de club, is trots dat de motie zo ruim is aangenomen. “We zijn er heel erg blij mee”, zegt hij. Hij diende de motie in aan de PvdA-kant. “Tegelijkertijd is het wel een beeld dat we al langer zien.” Hij verwijst naar de samenwerking die tot nu toe al plaatsvond tussen de partijen. Hij hoopt in ieder geval dat die lijn doorgezet kan worden.
Ook voor Annerijn Vink, actief bij RoodGroen, was het een bijzonder moment toen de motie werd aangenomen. “Het voelde voor mij heel natuurlijk dat de twee partijen naast elkaar het congres hadden. Je versterkt elkaar zo omdat je ideeën kan uitwisselen over de toekomst”. De steun voor de motie binnen de partijen smaakt voor haar in ieder geval naar meer.
Praktisch hetzelfde
“In de EU worden hele belangrijke besluiten genomen over klimaat en economie”, zegt ze. Dat is een van de redenen waarom ze vindt dat de PvdA en GroenLinks ook daar meer samen moeten werken.
Dat er overlap is tussen de partijen werd duidelijk tijdens de vorige Europese verkiezingen. Allebei diende ze dezelfde stellingen in voor de stemwijzer. “Het is dan ook logisch om die samenwerking uit te breiden”, aldus Vink.
Samenwerking in het Europees Parlement betekent niet dat ze ook in dezelfde groep zouden moeten zitten, blijkt uit de motie. Momenteel zit GroenLinks bij de Groenen en de PvdA bij het sociaaldemocratische fractie S&D. Daar hoeft niet per se te veranderen, vindt Van de Wolde. “GroenLinks is erg gehecht aan hun groep en de PvdA aan de onze. Van die groepen hoeven we niet af te wijken.”
Eerste Kamer
De twee partijen werken tijdens deze provinciale verkiezingen ook al samen. In de Eerste Kamer willen de partijen samen optrekken in één fractie. Dat is overigens niet de bedoeling na de volgende Europese verkiezingen. Dan blijven ze gewoon twee fracties.