Deze week in de Europese kranten: Rutte, Rutte en…nog eens Rutte. Onze premier had een druk programma waarbij hij verschillende regeringshoofden heeft gesproken. Maar ook buiten Europa viel het oog op Nederland. Een bloemlezing:
Nederland en Spanje slaan handen ineen
Vrij letterlijk, want een foto met daarop een handdruk tussenpremier Rutte en zijn Spaanse college Pedro Sánchez kleurt een stuk van El País over de gezamenlijke oproep van Spanje en Nederland om belastingregels te hervormen. Dat zou nodig zijn door de economische gevolgen van de oorlog in Oekraïne. Door die aanpassing wordt er ruimte gemaakt in de begroting zodat de schulden makkelijker afgebouwd worden. Maandag wordt dit plan in de Eurogroep, waar de Europese ministers van Financiën samenkomen, voorgelegd. El País stelt: “Spanje en Nederland, twee oude antagonisten op economisch gebied, slaan de handen ineen”
Italiaans ijsje en energiecrisis
Tijdens zijn bezoek aan de Italiaanse premier Mario Draghi, liet onze premier de kans om een ijsje te halen niet onbenut – zoals scherp werd vastgelegd door fotograaf Bart Maat. Afkoeling van enkele verhitte gesprekken want Rutte had het vooral over de stijgende energieprijzen in Europa. Hoewel beide leiders de Russische agressie veroordelen en het eens zijn geworden over een nieuwe ronde sancties aan het adres van Rusland, kwam er geen uitsluitsel over een limiet op benzineprijzen, concludeert de Italiaanse krant La Repubblica.
Draghi is nochtans positief: “Ik heb hem nog steeds niet kunnen overtuigen om een limiet op de benzineprijs te zetten. Maar Rutte heeft een fundamentele stap gezet: hij heeft gezegd dat er in principe geen sprake is van verhindering en dat hij bereid is alle kwesties ten gunste te onderzoeken en een open discussie te voeren”.
Lunch in Nederland, bericht in India
Zelfs buiten Europa stond Rutte in de kijker. Zo werd er in India Today geschreven over het staatsbezoek van de president van India, Ram Nath Kovind, aan Nederland. In het artikel gaat het niet alleen over de lunch die Rutte georganiseerd zou hebben maar ook het versterken van de onderlinge band en de positie van India ten opzichte van het conflict in Oekraïne. Momenteel, zo erkent India Today, is India een van de weinige grootmachten die Rusland nog niet veroordelen voor de oorlog in Oekraïne.