Meer transparantie, strengere regels voor de financiering en controle op buitenlandse inmenging bij Europese politieke partijen. Dat moet volgen uit het politieke akkoord dat de EU-ministers van Algemene Zaken hebben bereikt. Een herziening van het voorstel van de Europese Commissie dat toeziet op de financiering van de Europese politieke partijen om zo het vertrouwen van de Europese burgers in de Europese instellingen te versterken.
Europese democratie verbeteren
Zo kunnen burgers met transparante campagnes en verkiezingen beter controleren waar partijen hun financiering vandaan halen. En met welke wijzigingen wil de Raad dat bereiken? Europese politieke partijen en stichtingen worden verplicht om elk jaar een schriftelijke verklaring in te dienen over hoe ze de EU-waarden binnen de partij naleven. Daarnaast moet het verduidelijken welke activiteiten (buiten referenda) georganiseerd kunnen worden door de partijen om zo bij te dragen tot een Europees politiek bewustzijn. Ook wil de Raad dat er strenge maatregelen komen die toezien op gendergelijkheid in zowel de partijen als de kandidatenlijsten bij de Europese verkiezingen.
Achtergrond
De Europese Commissie kwam eind 2021 met een herziening van het statuut en de financiering van de Europese politieke partijen. Die zou in 2023, een jaar voor de verkiezing voor het Europees Parlement, als in werking moeten treden. Met het akkoord dat nu werd bereikt, zet de Raad een eerste stap in de aanscherping van het Commissie-voorstel. Nu moet de Raad het nog eens worden over de andere voorstellen van het pakket en dit voorleggen aan het Europees Parlement.