QR-code zet Brussel en Den Haag in twitterrelletje

2 min. leestijd
Bangkok, Thailand – July 14, 2019 : iPhone user touching Twitter logo on iPhone screen to open the app.

Welles, nietes op Twitter. Kamerlid Pieter Omtzigt heeft een motie ingediend die een kanttekening maakt bij het voorstel van de Europese Commissie om de QR-code met een jaar te verlengen. Erg ingrijpend zegt Omtzigt. Onzin, stelt Europarlementariër Jeroen Lenaers (CDA). Wij scrollen even door de motie, Europese bevoegdheden en een opvallende ondertekenaar.

De QR-code verlengen

De Europese Commissie stelt voor om het coronatoegangsbewijs met een jaar te verlengen – tot juni 2023. Heeft dat grote gevolgen voor Nederlanders? Omtzigt stelt van wel en wil daarom een parlementair voorbehoud, daarbij vraagt de Tweede Kamer aan de regering om nog niet met het voorstel in te stemmen voordat erover is gedebatteerd. 

Dat maakt op Twitter flink wat los: volgens Lenaers is geen enkele lidstaat verplicht om door het voorstel QR-codes te gebruiken. Bovendien zou het voortzetten van het coronatoegangsbewijs volgens het Europarlementslid van CDA gemakkelijk zijn voor lidstaten die wel verder willen met de code. 

Wel of geen Europese bevoegdheid?

Het focuspunt in de online discussie verschuift dan ook snel naar Europese bevoegdheden en vrij verkeer in Europa. Europarlementariër Dorien Rookmaker kaatst de bal terug en stelt dat er vrijheid van personenverkeer is in de Schengenlanden. “Dat betekent dat Schengen-landen geen beperkingen mogen opleggen”. Daarop antwoordt Lenaers, verwonderd, dat Eurosceptici – met een knipoog naar Rookmaker – “zich ineens ontpoppen tot hartstochtelijk voorvechters van het vrij verkeer. 

CDA in Den Haag en Brussel

Even terug naar de motie, want daar springt een ondertekenaar in het oog. Hoewel de kritiek uit Brussel afkomstig is van een CDA-er, is de motie in Den Haag medeondertekend door kamerlid Joba van den Berg (CDA). Hoe zit dat? In een reactie laat van den Berg weten: “We vragen in de motie dat de minister over dit dossier eerst overleg heeft met de Tweede Kamer voordat hij toezeggingen doet in Brussel. Een dergelijk verzoek doen we als Tweede Kamer regelmatig met betrekking tot Europese regelgeving”.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie