Nederland op 1! Zo heet het verkiezingsprogramma van de Partij Voor de Vrijheid van Geert Wilders voor de Europese verkiezingen van 6 juni. Het was even wachten, de PVV publiceert als een van de laatste partijen haar verkiezingsprogramma en een snelle blik maakt direct duidelijk waarom het even duurde. In 2019 had de PVV nog een programma van één a4tje. Nu zijn het acht pagina’s over asiel, democratie, klimaat en meer.
Het programma is een stuk serieuzer dan vijf jaar geleden. Het woord ‘Nexit’ (het uittreden van Nederland uit de Europese Unie, naar de Britse Brexit) of ‘onafhankelijk’ zijn er niet in terug te vinden. In plaats daarvan ziet de PVV kansen. “We staan op een keerpunt”, is te lezen. Eurokritische partijen die minder migratie willen, lijken het deze verkiezingen in heel Europa goed te gaan doen. Reden voor de PVV om daar op voort te bouwen. Geen vertrek van Nederland uit de EU dus, maar een EU van soevereine staten die economisch samenwerken en de asielstroom een halt toe roepen.
Migratie
De EU moet haar grenzen beter gaan bewaken, vindt de PVV. Het kan niet anders, stelt de partij. “Nederland is vol. Propvol”. Mensen die op de vlucht zijn voor oorlog en geweld moeten in de regio opgevangen worden, vindt de PVV. De EU moet een zeer restrictief migratiebeleid voeren om de asielstroom naar onder andere Nederland een halt toe te roepen. EU-landen bepalen in de ogen van de PVV zelf wie er binnen komt en daarom moeten Europese regels worden aangepast.
Democratie
De Europese Unie is geen economische unie meer, maar een politieke unie, zo stelt de PVV. En dat moet anders. De partij geeft de schuld aan Commissievoorzitter Ursula von der Leyen. Zij heeft de EU proberen te veranderen in Europese superstaat. En daar krijgt ze ook nog eens 30.000 euro per maand voor, noemt de PVV tussen neus en lippen door.
Hervormen dus, zegt de partij van Wilders. Dat betekent een meer opt-outs voor EU-landen. Daarmee kunnen landen op bepaalde beleidsterreinen uitgezonderd worden van Europese wetgeving. Daarnaast moet er minder geld uit Nederland naar de EU en mogen vetorechten niet verdwijnen. EU-landen moeten volgens de PVV het recht behouden om Europese wetgeving in hun eentje te blokkeren.
Klimaat
In plaats van peperdure duurzaamheidsprojecten op te zetten, wil de PVV de Nederlandse dijken verhogen en ruimte geven aan rivieren. Het klimaat verandert immers altijd, stelt de partij. Het moet gedaan zijn met de Europese Green Deal of CO2-heffingen.
Wat de EU dan precies kan betekenen wordt niet duidelijk uit het verkiezingsprogramma. Duidelijk is wel dat de PVV zich zal verzetten tegen nieuwe klimaatvoorstellen. “Want natuur- en stikstofbeleid mag er niet toe leiden dat hele beroepsgroepen het faillissement in worden gedrukt. Stikstofregels mogen er niet toe leiden dat de woningbouw wordt platgelegd. En klimaatbeleid mag er niet toe leiden dat de
energierekening van huishoudens onbetaalbaar wordt.”