Protest tegen eredoctoraat Timmermans op campus TU Delft

3 min. leestijd
(210715) — BRUSSLES, July 15, 2021 (Xinhua) — European Commission Executive Vice-President Frans Timmermans attends a press conference on the “Carbon Border Adjustment Mechanism” in Brussels, Belgium, July 15, 2021. The European Commission on Wednesday unveiled a comprehensive roadmap for realizing the European Union’s (EU) ambitious target of reducing its net greenhouse gas emissions by at least 55 percent from 1990 levels by 2030 and to become climate-neutral by 2050. (European Union/Handout via Xinhua) Xinhua News Agency / eyevine Contact eyevine for more information about using this image: T: +44 (0) 20 8709 8709 E: info@eyevine.com http://www.eyevine.com

Een laatste protest tegen het aanstaande eredoctoraat van Eurocommissaris Frans Timmermans begint vanmiddag om 15:00 uur op de campus van de TU Delft. Alumnus Willem Spaans, gelieerd aan de klimaatsceptische website climategate.nl, organiseert de demonstratie. Om 16:00 uur wordt Timmermans de onderscheiding overhandigd, Spaans verwacht ongeveer 40 deelnemers aan de protestactie.

“Dat kunnen er ook veel meer of minder zijn”, zegt Spaans in een reactie. “Ik heb van de aantallen geen idee. We beginnen in ieder geval om 15:00 uur bij de aula en willen als de heer Timmermans aankomt een erehaag vormen.” Die erehaag moet een cynische worden: Spaans ziet twee rijen nee-schuddende mensen voor zich, waar de Eurocommissaris tussendoor loopt. “Het wordt een stil protest, dus zonder woorden. Iedereen draagt een T-shirt met daarop een tekst. Op die van mij staat ‘nee is nee’. Daarmee bedoel ik dat het eredoctoraat echt niet aan de heer Timmermans uitgereikt mag worden.”Dat mag volgens Spaans niet, omdat Timmermans de klimaatsceptische wetenschap naast zich neerlegt. 

Daarmee is de discussie in vaarwater gekomen waar de Delftse hoogleraar Andy van den Dobbelsteen (faculteit Bouwkunde) deze week voor waarschuwde. In een Twitterdraadje uitte hij zijn zorgen. Volgens hem komt het protest vooral vanuit de klimaatsceptische stichting Clintel: “Tegen de wetenschap in bagatelliseert de stichting Clintel het effect van de mens op klimaat en organiseert ze protest tegen windturbines, zonnepanelen en biomassa.” De demonstratie op de campus van de TU vanmiddag onderschrijft de zorgen van Van den Dobbelsteen.

Petitie

Het protest tegen de onderscheiding van Timmermans begon met een petitie van TU-alumnus Jan Asselbergs. Die petitie is inmiddels ruim 22.000 keer ondertekend. 

Asselbergs is het niet eens met de toekenning van het eredoctoraat aan Timmermans, maar om geheel andere redenen dan de demonstranten van vandaag. Tegen Omroep West zei hij dat het aanzien van de universiteit op het spel staat. “De TU Delft verliest hiermee volledig haar geloofwaardigheid als wetenschapsinstituut.”

Asselbergs ziet in de onderscheiding van Timmermans een symbool voor de strijd tussen politiek en wetenschap. Een wetenschappelijk instituut moet zich volgens hem vooral met wetenschap bezighouden. Niet met politieke of maatschappelijke zaken.

En er is meer kritiek: tegenstanders van Timmermans’ benoeming vinden dat hij er twijfelachtige standpunten op nahoudt. Zo is Timmermans tegen kernenergie en voor biomassa. Dat laatste zou voor grootschalige houtkap zorgen. Ook vinden zij dat kernenergie júíst noodzakelijk is om de energietransitie in goede banen te leiden. Bij het protest van vanmiddag lijkt deze groep, die pleit voor de energietransitie, niet aanwezig. De groep die er wel is, met Spaans voorop, bagatelliseert de milieuproblematiek juist.

Catastrofaal

Vanwege de lockdown is de uitreiking van het eredoctoraat vanmiddag online te volgen. Er worden twee wetenschappelijke eredoctoraten uitgereikt en een sociaal-maatschappelijke aan Timmermans. Volgens een woordvoerder van de universiteit voor zijn inspanningen om op maatschappelijk vlak aandacht te vragen voor klimaatproblematiek. Spaans doet er intussen alles aan om de uitreiking tegen te houden: “Een grotere wetenschappelijke zonde bestaat er niet”, zegt Spaans. “Timmermans negeert doelbewust de wetenschappers die zeggen dat de klimaatproblematiek niet catastrofaal is. Hij moet dit eredoctoraat nooit krijgen.”

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie