Promoveert Poetin Timmermans tot EU-baas?

Komende vrijdag trekt een groot deel van de Eurocommissarissen naar Kiev voor de EU-Oekraïne-top. Frans Timmermans is de achterblijver met de hoogste rang. Als zijn collega’s in Kiev iets zou overkomen, krijgt wellicht hij in Brussel de touwtjes in handen.

2 min. leestijd
(Bron foto: EP Multimedia)

Commissievoorzitter Ursula von der Leyen, Raadsvoorzitter Charles Michel en EU-buitenlandchef Josep Borrel: samen met een heleboel Eurocommissarissen trekken ze vrijdag naar Kiev. Zo’n groepsuitje is natuurlijk goed voor de sfeer op de werkvloer, maar het brengt ook de nodige risico’s met zich mee. Want wanneer een volledig kabinet zich fysiek in dezelfde ruimte bevindt, is er maar één welgemikte bom nodig om ons zonder politieke leiders wakker te laten worden. 

Een wereld zonder Eurocommissarissen klinkt misschien als een Hollywoodiaanse dystopie, maar het is wel een scenario waar veel regeringen en nu ook Brussel rekening mee lijken te houden. Zo hebben we in Nederland sinds 2019 een designated survivor (vernoemd naar de gelijknamige Netflixserie), die niét naar de troonrede gaat. Wanneer het kabinet dan iets zou overkomen, komt hij aan het roer van ons land te staan. Vooralsnog is voormalig minister Stef Blok de recordhouder: hij kreeg al het vaakst die eer.

Omdat Green Deal-baas Frans Timmermans niet van plan is mee naar Oekraïne te gaan, wordt er in de Brusselse wandelgangen volop gefluisterd dat hij de designated survivor voor de EU zou zijn. De hoofdwoordvoerder van de Europese Commissie zei daar het volgende over: “Natuurlijk denkt de Europese Commissie hierover na. Daarom is er een rangorde voorzien onder de Eurocommissarissen om het roer over te nemen wanneer dat nodig zou zijn.” 

De woordvoerder wou echter niet bevestigen dat Timmermans de designated survivor is, want dat is natuurlijk top secret. Laten we maar hopen dat Timmermans’ mislukte worp naar het voorzitterschap van de Europese Commissie in 2019 hem nu niet tot snode plannen aanzet.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie