Prijs landbouwproducten in 2022 fors hoger dan jaar ervoor

1 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Landbouwproducten zijn in 2022 een stuk duurder geworden. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat. Reden van de prijsstijging is de Russische invasie van Oekraïne.

De prijzen stegen in alle kwartalen van 2022 gemiddeld met 26 procent. De hoogste stijging werd genoteerd in het tweede en derde kwartaal. Tijdens het laatste kwartaal nam de prijs van landbouwproducten minder toe. Vooral de prijs van eieren, varkens en olijven steeg sterk. Die zijn meer dan twee keer zo duur geworden.

Zowel Rusland als Oekraïne zijn grote exporteurs van granen, maïs en oliezaden uit voornamelijk zonnebloemen. De sancties op Rusland in reactie op de invasie zorgen ervoor dat er minder van die producten in Europa beschikbaar zijn. Ook verstoort de oorlog de productie en export van diezelfde producten in Oekraïne.

De prijsstijgingen zijn niet in iedere lidstaat hetzelfde. Vooral Hongarije, Polen en Duitsland hebben er last van. Daar steeg de prijs respectievelijk met 53 procent, 44 procent en 38 procent. Frankrijk, Italië en Cyprus ervaarden de laagste stijging met zo’n 15 tot 16 procent. Malta kwam er het beste vanaf: daar steeg de prijs van landbouwproducten met 4 procent.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie