Politici tussen je oren: Europese podcasts op een rij

4 min. leestijd
Relaxed woman listening to music with headphones in a lagoon

Podcasten is het nieuwe flyeren op de markt. Deze trend is een ideale mogelijkheid om politiek geluid direct tussen de oren van de luisteraar te krijgen. Een kans voor politici om ons hun visie in te fluisteren terwijl jij lekker in de auto naar je werk rijdt. Ook Peter van Dalen kon niet meer achterblijven en lanceerde deze week zijn eigen podcast. Het aanbod Europese podcasts blijft groeien. Brusselse Nieuwe zet ze voor je op een rij:

Uit eigen tuin

In de tweede aflevering van De Binnenkamer spreken onze redacteur Laurens Boven en Harmen van der Veen met voormalige nummer twee van GroenLinks Kathalijne Buitenweg. Hoe blikt zij terug op haar parcours doorheen de Nederlandse en Europese Politiek? Het gloednieuwe interviewprogramma is alvast een succes: voor een tweede week op rij zit het in de top-10 van de Nederlandse politieke podcasts.

Politici

Met Peter in Europa van Peter van Dalen (CU)

De eerste aflevering van de maandelijkse podcast ‘Met Peter in Europa’ is vandaag gelanceerd en start met de vraag: wat doet een Europarlementariër eigenlijk? Van Dalen beantwoordt deze vraag in gesprek met podcastmaker Zegert van der Linde, die de partij in de arm heeft genomen voor deze productie. Wat deze podcast anders maakt dan politieke podcasts van zijn collega’s dat weten we nog niet, want het is pas de eerste uitzending. Tijdens de eerste aflevering wordt duidelijk dat Van Dalen kiest voor een sombere podcast met alleen een interview. Rubrieken en soundeffecten laat hij achterwege.

Bellen met Bas van Bart Eickhout (GroenLinks)

Wie 2 keer per maand wil weten wat Bas Eickhout van GroenLinks bezighoudt kan luisteren naar Bellen met Bas. De allitererende titel zegt het al: de podcast is een gesprek met Eickhout over het laatste nieuws uit de Europese politiek. De “telefoontjes”, al horen wij geen telefoongeluiden, gaan over groene thema’s zoals de uitstoot van auto’s, energiepolitiek, emissiehandel en bosbouw. En als we de omschrijving mogen geloven, deelt hij soms ook de laatste roddels uit het Brusselse. De podcast is te vinden via Vriend van de Show.

Brusselse Bronnen van
Bert-Jan Ruissen (SGP)

In Brusselse Bronnen neemt presentator Florian Pronk samen met Europarlementariër Bert-Jan Ruissen (SGP) de Brusselse maand door. Ze bespreken de actuele Europese thema’s waar Ruissen zich mee bezighoudt zoals landbouw, visserij en de betrekkingen met Israël. De vraag of Europa wel bevoegd is om zich te bemoeien met nationaal beleid, wordt regelmatig gesteld. De podcast is te vinden op Spotify.

VONK van VOLT

Ze zijn jong dus het zal je zeker niet verrassen dat Volt ook meedoet aan de podcast-trend. Voordat Volt gekozen werd in de Tweede Kamer, werden deze afleveringen al gemaakt. De eerste verscheen 6 maanden voor de verkiezingen. Kamerleden Laurens Dassen en Nilüfer Gündoğan gaan enkele week in gesprek over Nederlandse en Europese politiek. Als je iets over hun privéleven wil horen dan moet je ook luisteren, zegt de omschrijving. De podcast vind je hier.

Over de EU

Niet alleen politici bespreken het reilen en zeilen in de Europese wandelingangen. De Europese politiek leent zich ook voor langdurige gesprekken tussen opiniemakers.

Café Europa van Haagsche Zaken

Café Europa is al aan zijn derde seizoen toe. De reeks begon al in april 2019 en is daarmee één van de eerste Nederlandse podcasts over de de Europese Unie. Op eigen wijze bespreken Mathieu Segers en Annette van Soest de achtergronden bij het Europese nieuws. De geluidsfragmenten en politici in de podcast geven je echt het gevoel dat je in een café met de Europese leiders mee aan de bar schuift waardoor deze podcast op een prikkelende manier de intriges en het schaakspel in Brussel tot leven brengt. Tegenwoordig duiken ze ook dieper in Europese dossiers en ontwikkelingen. De laatste aflevering ging over digitalisering.

Europa draait door van NPO Radio 1

Deze podcast maakte een beweging in de tegengestelde richting dan de Britten. De podcast van Tim de Wit en Arend Jan Boekestijn ging eerst over de Groot-Brittannië in de EU tijdens de Brexit. Maar sinds de de Brexit een feit is gaat de podcast voornamelijk over de Europese Unie. In de podcast bespreken de presentatoren met gasten de onrust in Europa. Want ook al zijn de Britten weg, met 27 lidstaten en liggen conflicten altijd op de loer.

BNR Europa van BNR Nieuwsradio

Een zakelijke kijk met Europa-watchers Geert Jan Hahn en Stefan de Vries. Met een catchy muziekje op de achtergrond bespreken zij het Europese nieuws in de breedste zin van het woord. Met onderwerpen als de klimaattop, de energierekening, de QR-code en het landbouwbeleid. Maar ze bekijken ook de politieke verhoudingen van Biden naar Merkel tot Ursula von der Leyen. De rode draad? Toch de zakelijke invalshoek.