Politici en royals verspreiden zich over de wereldbol

De Brusselse en Haagse vergaderkamers en paleizen worden deze week ingeruild voor grotere zalen, persoonlijke bezoeken en koninklijke plechtigheden. Weten waar iedereen vandaag is? Brusselse Nieuwe zet het voor u op een rijtje.

4 min. leestijd
Business People Airport Terminal Travel Departure Concept

Nederlandse politici en enkele leden van de koninklijke familie bewegen zich over de wereldbol. Sommigen blijven redelijk dichtbij en verlaten het Europese continent niet. Zo zijn er twee commissiedelegaties van het Europees Parlement de komende dagen in Ierland en Polen. En drie leden van het Nederlandse koningshuis brengen een laatste groet aan de pas overleden koningin Elizabeth II: koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix wonen de uitvaart in London bij.

Ook buiten ons continent is veel te doen. In New York vindt de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties plaats en is er de Klimaatweek. In Pakistan is er nogal wat te doen over godsdienstvrijheid, handel, overstromingen en mensenrechten. 

Commissiereisjes van oost naar west

Zijn politici welkom als het om het aanvechten van belastingparadijzen gaat? Naar aanleiding van de Europese discussie rondom een wereldwijde minimumbelasting is Europarlementariër Paul Tang (PvdA) in Ierland. In de Ierse hoofdstad Dublin onderzoekt hij vandaag en morgen hoe het belastingsysteem daar kan worden aangepakt. “De roep om eerlijke belastingen neemt snel toe. Dit geldt ook voor Ierland. Maar de enorme geldstromen door Ierland en de veelvuldige belastingschandalen tonen aan dat er nog veel moet gebeuren om dat doel te bereiken,” zei Tang voorafgaand aan het bezoek. Vooralsnog staan er tal van ontmoetingen gepland om meer inzicht te krijgen in het Ierse belastingsysteem.

En zijn Europese overheden er blij mee als ze voortdurend aan de tand worden gevoeld over mogelijke spionageschandalen? In Polen gaan Europarlementariërs Sophie in ‘t Veld (D66) en Jeroen Lenaers (CDA) verder met het onderzoek naar het gebruik van spionagesoftware. In ‘t Veld is hoofdonderhandelaar en Lenaers is voorzitter van de onderzoekscommissie Pegasus in het Europees Parlement. Die enquêtecommissie doet onderzoek naar het gebruik van de spionagesoftware Pegasus en andere soortgelijke software, waarmee overheden van Europese lidstaten mogelijk burgers en politici hebben afgeluisterd. 

Het bezoek aan de Poolse hoofdstad Warschau is de eerste van drie haltes, maar bleek al snel een lastige: de Poolse autoriteiten hebben het bezoek geweigerd. Tot ongenoegen van de commissiedelegatie: “Wij veroordelen sterk het feit dat de Poolse regering heeft geweigerd met de onderzoekscommissie samen te werken. Polen ging niet in op de uitnodiging voor de hoorzitting en weigert de onderzoekscommissie volgende week te ontmoeten,” liet de commissiedelegatie vorige week gezamenlijk weten. Toch gaat de reis naar Polen gewoon door. 

Druk in New York

En wat gebeurt er aan overkant van de Atlantische Oceaan? In New York zijn de ministers voor Buitenlandse Zaken, onder wie minister Wopke Hoekstra (CDA) namens Nederland, vandaag aanwezig bij een vergadering van de Verenigde Naties. Nederland schuift net als andere leden van de Verenigde Naties elk jaar, tussen september en december, aan bij verschillende besprekingen en stemmingen als onderdeel van de zogenaamde Algemene Vergadering. Daar worden vrede en veiligheid, begrotingen, klimaat en andere zaken die van internationaal belang zijn, besproken. 

Eurocommissaris Frans Timmermans (Klimaat) is ook in New York, met een meer uitgesproken missie: duidelijk maken dat de Europese Unie koploper is met haar klimaatbeleid. Vandaag geeft Timmermans een speech tijdens een bijeenkomst van het World Economic Forum. De komende dagen woont hij verschillende vergaderingen en besprekingen bij. De meeste daarvan zullen achter gesloten deuren plaatsvinden. 

Godslastering

Tot slot nog even naar de andere kant van de wereldbol. Europarlementariër Peter van Dalen (CU) is samen met een delegatie in Pakistan om met advocaten, regeringsambtenaren, politici en mensenrechtenactivisten te praten. Hij zet zich in voor godsdienstvrijheid en ijvert voor de afschaffing van de wetgeving in verband met godslastering. In Pakistan staat een straf op het bespotten van godheden. Dat kan niet, vindt Van Dalen. Ook bestaan in Pakistan problemen rond gedwongen huwelijken en bekeringen. Zaken die hij met zijn bezoek onder de aandacht wil brengen.

In het kader van mensenrechten zet Van Dalen zich ook in om de mensenrechtensituatie van Pakistanen door middel van de handelsrelaties tussen de Europese Unie en Pakistan te verbeteren. Verder kijkt de Europarlementariër nog naar de gevolgen van de overstromingen in Pakistan. Door hevige regenval wordt het land al maanden geteisterd door overstromingen. Het dodental zou al tot ruim 1500 zijn opgelopen.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie