Podcast | ‘Waterstof oplossing duurzame haven’

2 min. leestijd
Haven Rotterdam
(Bron foto: Istock)

Waterstof is nodig om de haven in Rotterdam duurzaam te maken. Dat zegt Jeannette Baljeu (VVD) in aflevering vier van de podcast Provincies: Bestemming Brussel. De haven, die nu nog als een van de meest vervuilende ter wereld te boek staat, moet volgens de VVD een knooppunt worden voor waterstof, het veelbelovende gas.

Welke kleur waterstof?

Carla van Viegen van de Partij van de Dieren vindt het idee sympathiek, maar benadrukt dat waterstof bijna niet groen op te wekken is. Afhankelijk van de manier waarop het wordt opgewekt, spreekt men in het algemeen van blauwe, grijze en groene waterstof. Bij de productie van het gas wordt elektriciteit gebruikt. Bij de productie van groene waterstof gebruikt men daadwerkelijk zonne- of windenergie. Bij de productie van blauwe en grijze waterstof wordt ook gebruik gemaakt van fossiele brandstoffen.

Belangrijk is volgens haar dat de energietransitie nu moet gebeuren. “Volgens wetenschappers kunnen we pas in 2030 op grote schaal groene waterstof produceren”, aldus Viegen. De transitie komt dan te laat. Alternatieven zijn voor haar meer voor de hand liggend. Denk daarbij aan zonne- en windenergie.

Dat het even duurt voor de haven op waterstof loopt, ontkent Baljeu niet. “Maar je moet ergens beginnen”, zegt ze. En aan dat begin is inmiddels begonnen.

Alternatieven

Er zijn ook andere manieren om de haven te verduurzamen, vindt Europarlementariër Vera Tax (PvdA). Door de grote behoefte aan gas deze winter komen er steeds meer schepen aan in Rotterdam. Die schepen moeten soms erg lang buiten de haven wachten voor ze binnen kunnen. Vergelijk het met een vliegtuig dat geen plek heeft om te landen en daarom boven het vliegveld cirkelt. Dat zorgt voor ontzettend veel uitlaatgassen.

De digitale transitie zou daarbij kunnen helpen, denkt Tax. Door een goed systeem te hebben kan het verkeer in en uit de haven beter geregeld worden, waardoor schepen minder lang te hoeven wachten en dus minder uitstoten.

Beluister de hele podcast op Spotify: