Podcast | Provincies Bestemming Brussel #2: Halte Noord-Brabant. Een relatie met China goed of giftig?

De vriendschapsband tussen Noord-Brabant en China blijft voorlopig nog even bestaan. Dat zegt gedeputeerde Martijn van Gruijthuijsen. Wel zal men de band in de toekomst heroverwegen.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

De provincie Noord-Brabant is niet van plan om de vriendschapsband met China op te heffen. Dat zegt gedeputeerde Martijn van Gruijthuijsen (VVD) in de tweede aflevering van de podcast Provincies: Bestemming Brussel. 

Terwijl steeds meer steden in Brabant de banden met zustersteden in China opzeggen, is de provincie zelf dat nog niet van plan. Wel wordt er gewerkt aan een internationaliseringsbeleid waarin gekeken wordt naar huidige en toekomstige relaties, en daarin spelen mensenrechten een belangrijke rol, aldus Van Gruijthuijsen.

Vriendschapsband

In 1994 ondertekenden de provincie Noord-Brabant en de Chinese provincie Jiangsu een vriendschapsverdrag. Die relatie opende de deuren voor bedrijven, organisaties en kennis- en onderwijsinstellingen in zowel China als Nederland. Maar hoe belangrijk is de economische vooruitgang ten opzichte van de schendingen van mensenrechten in het partnerland? En hoe afhankelijk wil je worden van een grootmacht als China? 

Afhankelijkheid

Volgens Europarlementariër Tom Berendsen (CDA) moet de afhankelijkheid van China afgebouwd worden. Hij gebruikt Rusland als voorbeeld. De afhankelijkheid van Russisch gas in sommige EU-landen belemmert nog steeds een sterke tegenreactie. “Als je dan weet dat meer dan negentig procent van onze grondstoffen voor de economie van de toekomst uit China komen, dan is maar één ding op dit moment ontzettend belangrijk: onze eigen positie versterken en onze afhankelijkheid van China afbouwen.” 

Statenlid Nurettin Altundal (SP) vindt het bijzonder dat de focus zo op China ligt. Volgens hem is er geen consistent beleid wat handelsrelaties met andere landen betreft. “Als we aan de ene kant China uitsluiten, maar aan de andere kant meer afhankelijk worden van Amerika, zijn we ook niet onafhankelijk”, aldus Altundal. 

Volgens Berendsen ligt een deel van de verantwoordelijkheid ook bij consumenten en bedrijven. “Een overheid kan niet zomaar tegen een ondernemer zeggen: ‘Jij mag geen handel meer drijven met China’”, aldus Berendsen. “We hebben wel allemaal een verantwoordelijkheid om minder afhankelijk te worden.”

Beluister de hele podcast op Spotify: