Podcast | De Europese week in tien minuten

Van Den Haag tot Brussel: een podcast van Brusselse Nieuwe die terugblikt op het Europese nieuws van de afgelopen week. Want welke Europese wetten komen eraan die we in Nederland gaan voelen? En hoe proberen Nederlanders in Brussel hun zin te krijgen?

2 min. leestijd

Onze hoofdredacteur Bert van Slooten en redacteur Yves Lacroix zitten met Jasper Roorda op café in Brussel deze week. Om de hoek bij de Europese Commissie en de Nederlandse ambassade nemen ze de week met u door.

Hoe succesvol was de Noordzee-windtop waar premier Rutte en minister Jetten ook waren in Oostende aan het begin van de week? 9 landen – inclusief de Britten – hebben besloten samen windenergie op te gaan wekken met een netwerk van windparken op de Noordzee. Want momenteel redt Europa het niet met windenergie, was het een doorbraak?

Zorgen over de visstand en het werk van vissers zijn groot, met de grootse plannen voor meer windmolens in de Noordzee. Uit onderzoek naar nep-koraal riffen bij windparken, bleek eerder deze week dat deze aangelegde riffen voor sommige vissen – zoals kabeljauw- goed uitpakken.

Uitzicht op de verkiezingen

Vanuit het café De Duivelshoek hebben Bert, Yves en Jasper goed zicht op de 13e verdieping van het gebouw van de Europese Commissie. Daar woont ze: commissievoorzitter Von der Leyen. Gaat ze door voor een tweede periode, of niet?

En wat kun je Brussel nog voor elkaar krijgen voor de verkiezingen van volgend jaar? Als je nu nog een voorstel in dient, wordt het al krap. Wat kunnen we tussen nu en de verkiezingen verwachten en wanneer wordt de verkiezingsdatum geprikt?

Het wordt spannend welke Nederlanders gaan meedoen aan de verkiezingen: Peter van Dalen van de ChristenUnie heeft er al drie termijnen opzitten en mag daarom van zijn partij niet nog een keer. De SGP heeft al bekend gemaakt dat Bert-Jan Ruissen weer hun lijsttrekker zal zijn. Verder veel vraagtekens bij outgedienden als Esther de Lange (CDA), Sophie In’t Veld (D66), Bas Eickhout (GroenLinks) en Agnes Jongerius (PvdA). Wat zou Eurocommissaris Frans Timmermans gaan doen volgend jaar? Luister mee naar de bespiegelingen hierover vanuit het café.

Ook de nieuwe begrotingsregels met op maat gemaakte schuldentrajecten per lidstaat komen nog langs in onze wekelijkse podcast Van Den Haag tot Brussel, luister hier naar aflevering 8:

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie