Podcast | Betalen voor minder migranten

Van Den Haag tot Brussel: een podcast van Brusselse Nieuwe die terugblikt op het Europese nieuws van de afgelopen week. Want welke Europese wetten komen eraan die we in Nederland gaan voelen? En hoe proberen Nederlanders in Brussel hun zin te krijgen?

1 min. leestijd

Al sinds 2015 zitten de onderhandelingen over de Europese asielhervormingen muurvast. Maar na een lange vergadering in Luxemburg sloten de EU-ministers voor Migratie toch een akkoord. Tegen alle verwachtingen in. Maar zijn de lidstaten nu echt blij met dit pakket? En hoe kijkt ons kabinet er naar?

Stikstofcrisis 2.0: het is een uitdrukking die we al vaak gebruikten om de controversiële natuurherstelwet te beschrijven. Maar tegenwoordig wordt het in nog een andere context gebruikt: de Europese waterrichtlijnen. De kwaliteit van de Nederlandse wateren is zwaar ondermaats en van Brussel krijgen we nog tot 2027 om daar iets aan te doen. We bellen naar klimaatredacteur Bijou van der Borst om te horen of dat nog wel goed komt.

Tot slot staat Yves Lacroix stil bij het Commissievoorstel om een nieuwe EU-integriteitsinstelling op te richten. Brussel likt nog steeds de wonden van het Qatargate-corruptieschandaal en deze nieuwe instelling moet orde op zaken stellen. Maar kunnen we hier spreken over een echte integriteitswaakhond of is het toch eerder een papieren tijger?

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie