In weer en wind, door groen en soms zelfs door rood verkeerslicht, bezorgen ze jouw kapsalon of felbegeerde pizza: de platformwerkers, die je in hun felgekleurde werktenue aan de deur ontvangt. Het is een groep die sinds enkele jaren als zelfstandigen wordt ingezet en dat gaat gepaard met erbarmelijke werkomstandigheden, slechte verloning en een gebrek aan sociale zekerheid. Daarom presenteert de Europese Commissie de Richtlijn voor Platformwerkers. Hoog tijd vinden Europarlementariërs Agnes Jongerius (PvdA) en Jeroen Lenaers (CDA).
Gewone werknemers
Lenaers, CDA-woordvoerder sociale zaken, kijkt uit naar de plannen: “het Europees Parlement heeft in september een initiatiefrapport aangenomen waarin we ons luid en duidelijk uitspreken voor de rechten van werknemers in de platformeconomie.”
Met de richtlijn wil Brussel dat de platformwerkers meer ‘gewone’ werknemers worden met bijbehorende rechten. Zo moet er een arbeidsvoorwaardenpakket komen waarmee de platformwerker toegang krijgt tot sociale zekerheid, opleidingen en een minimumloon.
“Zonder contract hebben zij vaak geen recht op het cao-loon of doorbetaling bij ziekte. Terwijl in de praktijk toch echt sprake is van een arbeidsrelatie. Het is tijd dat Europa hier haar verantwoordelijkheid op neemt en uitbuiting van, vaak jonge, werknemers tegengaat”, concludeert Lenaers.
Elk platform, zoals Deliveroo, zal geanalyseerd worden aan de hand van een lijst met criteria. Wanneer een platformbedrijf aan twee of meer van die criteria voldoet, wordt het platform juridisch gezien aangemerkt als een werkgever. Dan moet het personeel als zodanig, dus als werknemer en niet als zelfstandige, worden behandeld.
Hulp is onderweg
Platformwerk komt, naast maaltijdbezorging en personenvervoer, ook steeds meer voor in andere bedrijfstakken, van horeca tot bouwsector. Toch heeft een richtlijn voor platformwerk lang op zich laten wachten. Dit jaar waren er nog twee consultatierondes met Europese sociale partners maar dat heeft niet geleid tot een akkoord.
Jongerius pleit al jaren voor een goede regulering van de bedrijven die deze doelgroep zelfstandig aan het werk zetten: “Ook platformbedrijven moeten zich aan de spelregels houden en sociale premies afdragen.” Anders ontstaat volgens Jongerius een oneerlijke concurrentie waarvan de extra kosten door de werkenden en de samenleving worden betaald.