Voorafgaand aan de landbouwraad van gisteren zong het al rond. Veel landen zien in de opkomst van kweekvlees een bedreiging voor de landbouw. Frankrijk, Italië en Oostenrijk uitten hun zorgen zelf in een brief vol harde standpunten tegen kweekvlees. De brief werd ondersteund door Tsjechië, Hongarije, Luxemburg, Roemenië, Slowakije, Litouwen, Malta en Cyprus.
Na afloop van de landbouwraad gaf ook Adema aan zo zijn “zorgen” te hebben rondom kweekvlees. Ondanks dat de sector nu nog nauwelijks zoden aan dijk zet: de enige landen ter wereld die de productie van kweekvlees hebben toegestaan zijn de VS, Singapore en Israël. “We moeten op een hele zorgvuldige manier met kweekvlees omgaan”, stelt hij. “Het moet niet zo zijn dat dierlijke eiwitten straks volledig vervangen worden door kweekvlees.” Het mag dus beslist niet zo groot worden dat “grote bedrijven” de boel overnemen “en de reguliere landbouw verdringen”, aldus Adema.
Hij wil kweekvlees echter niet geheel uitbannen. “Het moet een aanvulling zijn op het bestaande systeem. Zo kan het een onderdeel vormen van het toekomstige duurzame voedselsysteem, waarmee we “een breder palet kunnen aanbieden en meer monden kunnen voeden.”
Meer over deze zes fases in het Europese besluitvormingsproces lees je hier.