De doos van Pegasus is opnieuw verder geopend. De beruchte Israëlische spionagesoftware heeft naast journalisten, activisten en oppositieleden een nieuw doelwit: de Europese Commissie en specifiek de Belgische Eurocommissaris voor Justitie Reynders. Persbureau Reuters meldt dat er verschillende hackpogingen zijn geweest.
De software geeft ongemerkt toegang tot de informatie van anderen, bijvoorbeeld via smartphones. Reuters heeft niet kunnen achterhalen of de pogingen succesvol waren en, zo ja, welke informatie de hackers hebben verkregen.
Tot op de bodem uitzoeken
D66-Europarlementariër Sophie in ’t Veld is rapporteur voor het onderzoek naar misbruik van de Pegasus-spyware in Europa. Aan Reuters vertelde ze dat ze niet op de hoogte was dat ambtenaren van de Europese Commissie doelwit waren. Het nieuws sloeg bij de Europarlementariër in als een bom en ze vindt dat het tot de bodem uitgezocht moet worden.
“In de eerste plaats moeten we weten wie hier achter zit. Dat is allesbepalend voor vragen over de mate waarin dit de integriteit van de hele Europese Unie raakt,” zegt in ’t Veld. Het Israëlische cyberwapenbedrijf NSO group dat de software heeft gecreëerd ontkent betrokkenheid. Mogelijk gaat het om een concurrent van NSO.
Op zoek naar antwoord
De Pegasus software is in de Verenigde Staten al verboden, maar Europa moet nog een antwoord formuleren op deze dreiging. In februari riep Jeroen Lenears (CDA) al op dat Eurocommissaris voor Justitie Reynders moet opstaan tegen Pegasus. “Zodat we grootschalige overschrijdingen van fundamentele rechten in de toekomst kunnen voorkomen.”
Op 19 april gaat de onderzoekscommissie waar in ’t Veld rapporteur van is van start en beginnen ze aan het onderzoek naar het gebruik van de software in Europa.