Europese bedrijven en internetgebruikers worden in de houdgreep gehouden door Mark Zuckerberg en de zijnen. ”Dit moet stoppen”, vindt Europarlementariër Paul Tang (PvdA). Als enige Nederlander zit hij in het onderhandelingsteam van het Europees Parlement. Het team werkt aan een wet om de macht van grote techbedrijven te breken.
“Na deze wet is de wereld niet meer hetzelfde”, zegt Tang hoopvol bij de start van de onderhandelingen. De wet, genaamd Digital Markets Act (DMA) moet misbruik van marktmacht door grote techbedrijven verbieden en bestraffen.
Het moet snel gaan dit keer. Onder wereldwijde belangstelling presenteerde de Europese Commissie afgelopen december twee wetsvoorstellen voor online platforms. Ze schieten nu snel in actie omdat eerdere geldboetes van de EU geen indruk maakten op de techbedrijven die miljarden tot hun beschikking hebben.
Volgens Tang zijn de doelen van het wetsvoorstel goed, maar zijn de voorstellen niet sterk genoeg. Maar liefst 140 amendementen diende hij samen met zijn collega’s in om het machtsmisbruik van bedrijven als Facebook, Google, Amazon en Apple te stoppen.
Tang wil Big tech aanvallen met drie breekijzers:
- Het moet techbedrijven onmogelijk gemaakt worden om persoonlijke data van verschillende platforms te combineren. “Facebook en Google slaan munt uit onze persoonlijke data door gepersonaliseerde advertenties aan te bieden.”
- Sociale media moeten technisch met elkaar kunnen samenwerken. Dit betekent dat je bijvoorbeeld met je Whatsapp-account ook berichtjes zou kunnen sturen naar berichtendienst Signal. Zoals we nu ook met onze Gmail naar Outlook kunnen e-mailen.
- De grootste bedrijven moeten alle overnames melden. Zo kan de mededingingsautoriteiten ingrijpen bij agressief overnamebeleid. Op deze manier kunnen techbedrijven niet meer hun concurrenten overnemen, zoals Facebook bijvoorbeeld Instagram overnam.