Partij voor de Dieren demonstreert voor vrijlating van anti-walvisjacht activist Paul Watson

3 min. leestijd
(Bron foto: The Left op Flickr)

In Brussel demonstreerde Europarlementariër Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren) gisteren samen met andere actievoerders pal voor de Deense ambassade in Brussel. Anti-walvisjacht activist Paul Watson is namelijk opgepakt door Denemarken op verzoek van Japan, en zijn voorarrest is nu verlengd tot aan oktober. Als hij wordt uitgeleverd aan Tokyo staat hem een vijftien jaar lange gevangenisstraf te wachten. Ze namen een groot zeil mee waarop te lezen stond: “Wij staan op tegen de walvisvangst”. 

Direct na zijn arrestatie afgelopen juli stuurde Hazekamp samen met andere Europarlementariërs een brief naar de Deense premier met het verzoek Paul Watson vrij te laten. Maar daar voelde de minister-president niet veel voor. Dus stond ze nu op de stoep voor de ambassade en dat deed ze in thema: zelfs haar schoenen stonden in het teken van het zeeleven!

“Free Paul Watson!” werd er geroepen, en toen een beveiliger vroeg of Hazekamp aan de andere kant van de weg wilde gaan staan, reageerde ze met: “Arresteer me maar”. Dat is ook de leus die op de flyers te vinden was die werden uitgedeeld. 

Wie is Paul Watson?

Als dierenrechtenactivist in hart en nieren maakt hij zich hard voor de strijd tegen de walvisjacht. De 73-jarige heeft alles behalve stilgezeten: hij is onder andere betrokken geweest bij de opzet van Greenpeace, en hij richtte Sea Shepherd en zijn eigen Captain Paul Watson Foundation op. “Hij heeft zijn hele leven in het teken gezet van bescherming van walvissen, zeehonden en oceanen”, benadrukt Hazekamp. Zij vindt het kwalijk dat hij vervolgd wordt, in plaats van de mensen die de aarde beschadigen door aan walvisjacht te doen. 

De tactieken die Paul daarvoor gebruikt zijn niet altijd vreedzaam. Sea Shepherd wordt vaak gezien als radicaal, omdat ze gewelddadige manieren gebruiken om walvisvangstschepen te hinderen, zoals het op schepen botsen en gebruik van rookbommen. 

Internationaal gezocht

Japan is niet op zijn zachtst gezegd niet zo’n fan van Watson. In 2012 zorgden zij voor een Interpol-aanhoudingsverzoek naar aanleiding van een incident tussen Paul en een Japans walvisjachtschip twee jaar eerder. Op basis daarvan werd Paul in het Groenlandse Nuuk gearresteerd door Denemarken, onder wiens bewind Groenland valt. 

Sinds 1986 is er al een internationaal verbod op walvisjagen, maar Japan heeft daar lak aan. Het is allang niet meer winstgevend, maar ze zijn daar trots op hun eeuwenoude traditie en zijn niet van plan die zomaar los te laten. Ook in enkele andere landen, waaronder de Faeröer eilanden in Denemarken, wordt het internationaal recht geschonden op gebied van de walvisjacht. De PvdD Europarlementariër legt uit waarom ze dat gevaarlijk vindt: “Walvissen zijn niet alleen fascinerende dieren, ze spelen ook een heel belangrijke rol in het ecosysteem”. Het is dus niet alleen dieronvriendelijk, maar ook schadelijk voor mens en natuur. 

Mag walvisjacht eigenlijk wel?

“Het Europees Parlement heeft zich op ons verzoek al meerdere keren uitgesproken tegen de walvisvaart in Japan”, vertelt Anja Hazekamp. Zo heeft Partij voor de Dieren het voor elkaar gekregen dat in elk gesprek met Tokyo het onderwerp walvisjagen wordt aangesneden, en is in 2016 deze resolutie aangenomen op Hazekamps initiatief. 

Het is in ieder geval duidelijk dat de Partij voor de Dieren niet zomaar op gaat geven: “we zullen er bij de Europese Commissie op aandringen om stappen te ondernemen om Denemarken hierop aan te spreken”, aldus Hazekamp.