Parlement wil duidelijkheid over accijnsvrijstelling voor vissers

Europarlementariër Bert-Jan Ruissen (SGP) was gisteren bij een plenaire vergadering over visserij. Hij maakt zich zorgen over eventuele accijns op brandstof.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

De diesel is al duur genoeg en dus moeten de vissers niet ook nog eens belasting betalen over de brandstof. De dreiging om de vrijstelling af te schaffen, hangt nog steeds boven de markt. De Europese Commissie heeft wel plannen om de vrijstelling van accijnzen te schrappen, maar concrete voorstellen liggen nog niet op tafel.

Daarom willen de meeste visserijwoordvoerders in het Europees Parlement duidelijkheid. “Het is belangrijk dat we blijven benadrukken hoe belangrijk het is om accijnsvrijstelling te handhaven”, zegt Bert Jan Ruissen (SGP). Steeds meer vissers stoppen de laatste tijd en de dreiging van nog hogere brandstofkosten zorgt voor nog meer vissers die de boot definitief langs de kant leggen.

Accijns

Wanneer er accijns op brandstof zou komen, zou dit volgens Ruissen betekenen dat er heel veel vissers zijn die dit simpelweg niet kunnen betalen. “Ze moeten stoppen met vissen, waardoor we vis moeten importeren en dat betekent voor de consument hogere prijzen.” Bovendien gaat de kwaliteit achteruit, zo vreest hij.

De boven de markt hangende maatregel komt bovenop andere regels waar de vissers last van hebben. De aanlandplicht zorgt ervoor dat alle vis die in de netten zwemt ook aan land gebracht moet worden, terwijl die vroeger terug in zee werd gegooid. Ook vis die geen cent opbrengt, mag niet meer worden weggegooid, zo klagen de vissers. En dan zijn er nog de windmolens, waardoor de ruimte gedeeld moet worden met de energieopwekkers.

Voorstel

Vorig jaar stemde het Europees Parlement voor verhoging van het budget voor de visserij met tien procent. Vooral de stijgende dieselprijzen waren destijds reden voor het Parlement om de pot met geld voor de visserij op te hogen naar bijna 100 miljoen euro. Maar het voornemen is nog steeds een voornemen. Over het plan moet nog verder worden onderhandeld tussen de lidstaten en het Europees Parlement.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie