Premier Rutte wordt wellicht ongeduldig. In december al zei hij na afloop van de Europese top dat er, wat hem betreft, zeker nog een tiende en zelfs een elfde sanctiepakket tegen Rusland mag komen. Maar in de tussentijd hebben de Europese diplomaten het hierover nog altijd niet tot een akkoord weten te schoppen. Voor de zoveelste keer blokkeert Hongarije de onderhandelingen.
Wie hoopte dat Hongarije afstand van Rusland zou nemen nu de oorlog in Oekraïne zijn eerste verjaardag nadert, werd dit weekend nog met zijn neus op de feiten gedrukt. “We zullen onze economische banden met Rusland aanhouden”, zei de Hongaarse premier Viktor Orbán tijdens zijn ‘Hongaarse troonrede’. “Onze regering ziet in Rusland geen realistisch bedreiging voor de Hongaarse of de Europese veiligheid.” Volgens de premier zorgt Brussel ervoor dat Europa afstevent op een oorlog met Rusland.
Nummer tien
Concreet zouden er bij dat tiende sanctiepakket vier nieuwe Russische banken gesanctioneerd worden, waaronder Ruslands grootste private bank. Ook zou het Russen verbieden in bestuursraden van bedrijven te zitten die de EU van ‘cruciale infrastructuur’ voorzien, zoals gasleveranciers. Daarnaast denken EU-lidstaten erover om 130 nieuwe individuen op de sanctielijst te plaatsen. Daarbij zou het vooral gaan om militairen en journalisten die Russische propaganda verspreiden.
Wat handel betreft, zou Rusland geen asfalt en rubber meer naar de EU mogen uitvoeren. Omgekeerd zouden er geen zware voertuigen, machines voor de bouwsector en elektronische componenten voor wapens vanuit de EU naar Rusland uitgevoerd mogen worden.
Blufpoker
Volgens Politico zou Orbán het sanctiepakket blokkeren omdat hij een aantal individuen van de sanctielijst wil halen. Daarenboven zou Hongarije ook dwarsliggen bij een voorstel om de sancties elk jaar te herzien in plaats van om het half jaar. Op dit moment vervallen sancties automatisch wanneer de lidstaten die niet halfjaarlijks verlengen.
Hongarije gebruikte al vaak zijn veto om een Europese beslissing te blokkeren. In Brussel zijn ze wellicht de tel kwijt. Zo verviel recent nog een stemming over nieuwe hulp aan Oekraïne in een politiek spelletje blufpoker. Toen moesten de andere lidstaten het Hongaarse coronaherstelfondsgeld als dreigement gebruiken om ervoor te zorgen dat Orbán zich ‘constructiever’ op zou stellen.