Op de fiets voor het Europees gedachtegoed

Hoe ga je als Nederlander het best op pad om met jongeren te praten over de Europese Unie? Op de fiets, natuurlijk! “Fietsen is een feestje”, vinden jongerenvertegenwoordigers Leah en Leverne. Zij fietsten van Groningen naar Brussel om bij de Nederlandse jeugd inspiratie op te doen en meningen te verzamelen over Europa.

3 min. leestijd

Van 18 tot 31 mei 2022 maakte het duo Leah en Leverne een fietstocht van ruim 500 kilometer door het land, met het hart van Europa als eindbestemming. Het doel? “De brug vormen tussen jongeren aan de ene kant en Europese politici en beleidsmakers aan de andere kant.” En dat terwijl het ook nog eens het Europees Jaar van de Jeugd is. Brusselse Nieuwe interviewde één van de fietsers.

“Doe iets met onze mening”

Leah en Leverne zijn beiden jongerenvertegenwoordigers voor Europese Zaken, gesteund door de Nationale Jeugdraad van Nederland. Door middel van gastlessen geven zij uitleg over de Europese Unie op middelbare scholen en in het middelbaar beroepsonderwijs (MBO). Met het initiatief ‘Brussels By Bike’ willen Leah en Leverne de Europese Unie dichterbij brengen en aan jongeren laten zien dat hun mening telt en gehoord moet worden.  “Natuurlijk lokaal, regionaal en nationaal, maar ook Europees.” Onderweg spraken zij met jongeren over burgerschap en democratie, over inclusiviteit, zelfontplooiing en klimaat. Tegelijkertijd richtten zij zich naar de beleidsmakers en politici in Brussel: “Je hoeft jongeren geen stem te geven. Die hebben ze wel, maar je moet er gewoon naar luisteren en er wat mee doen.” 

Op het vlak van democratie en inclusiviteit bijvoorbeeld, is één van de veelgehoorde wensen het verlagen van de stemgerechtigde leeftijd tot 16 jaar. Ook Eurocommissaris Frans Timmermans is hier voorstander van. Mocht dit op korte termijn niet gebeuren, dan moeten creatieve oplossingen zoals een “raadgevend jongerenreferendum” bespreekbaar worden gemaakt. Jongeren willen niet alleen dat er geluisterd wordt, maar dat er ook echt iets gedaan wordt met hun mening. “Luister, handel en koppel vooral ook terug”, was de boodschap. 

Brussel bepaalt de toekomst

Eenmaal aangekomen in Brussel, sprak het duo met vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans, belast met de Green Deal (PvdA). Ook spraken zij met de Nederlands permanent vertegenwoordiger bij de EU Robert de Groot, met Europarlementariërs Mohammed Chahim (PvdA) en Caroline Nagtegaal-van Doorn (VVD) en met EU Youth Coordinator Biliana Sirakova. Het duo wees hun gesprekspartners in Brussel op “twee belangrijke zaken”: jongeren moeten beter geïnformeerd worden over de Europese Unie en wat die voor hen kan betekenen, én men moet meer rekening houden met hun mening. Het vertrouwen iets te doen met de mening van deze jongeren, is nu neergelegd in Brussel. Niet alleen bij Frans Timmermans, maar vooral ook bij zijn collega’s. “Wij hopen dat Frans hun boodschap ook doorgeeft aan anderen en verspreidt onder de andere Europese politieke figuren.” 

De jeugd vindt ook dat beleidsmakers in Brussel de toekomst te allen tijde in hun achterhoofd moeten houden: “Er moet nagegaan worden of het beleid van vandaag een positieve invloed heeft op de toekomst.” Die boodschap was vooral heel helder op het gebied van klimaat: de klimaatcrisis is niet alleen hun probleem. “Het wordt vaak als jongerenonderwerp bestempeld en dat legt een bepaalde druk op onze generatie.” Hier moet verandering in komen, is de mededeling. “Jongeren willen graag dat deze problematiek niet alleen gereflecteerd wordt op de jonge generatie, maar dat ook intergenerationele solidariteit de plek krijgt die het hoort te hebben in de klimaatcrisis. We moeten het met z’n allen oplossen.”

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie